2022. 09. 01., Csütörtök, 11:40

Újabb mural színesíti a fővárost - Ilyen Szinyei Merse Pál Léghajója 500 négyzetméteren

via

A Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóinak biztosan jól kezdődik a tanév, hiszen ha egy ilyen festményt kéne nézegetnünk nap mint nap a suliban, akkor nekünk is felfelé görbülne a szánk az tuti. 

Szinyei Merse Pál a 19. század magyar festészet egyik legjelentősebb alakja és a magyar plein air festészet megteremtője. Az impresszionista festőművész 1878-ban tanúja volt a sógora hőlégballonnal tett utazásának, ez az esemény inspirálta az egyik legismertebb festményét, amelyen Probstner Béla búcsút int Sárosnak.

Ha már valami ekkora méretben készül, akkor az már önmagában kiveri azt a bizonyos hűha faktort. A főváros legújabb mural festmény azonban extrán különleges, hiszen nemcsak Budapesten, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra.

Neopaint Works muralfestő csoport 5 festőművésze mindezt 500m2-en valósította meg két hét munkával. Így az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának grandiózus változatát nézegethetik majd nap, mint nap.

Szinyei Merse Pál, Léghajó c. alkotását jelenítettük meg a festőművészről elnevezett középiskola udvarán lévő 500 m2-es tűzfalon. A kivitelezés óriási kihívás volt számunkra, mert próbáltuk a legapróbb részletességel megfesteni a képet, amiáltal látható váltak Szinyei egyedi ecsetvonásai. 

A léghajó szimbóluma az emberi gondoltatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad.

A végeredmény önmagáért beszél.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: