2022. 08. 16., Kedd, 06:41

Fokozódik az aszály, tragikus a helyzet

via

Mindezt az Országos Meteorológiai Szolgálat adta közzé hétfői közleményében.

Az OMSZ azt írja, a csapadékhelyzet nem javul hazánkban, csak romlik. Az elszórt záporok kevés esőt és azt is csak kis területre hoznak, így az aszály tovább súlyosbodott. A folytatás sem ígér sok jót, pedig már a repce vetéséhez kellene a magágyat előkészíteni, de csapadék továbbra is csak alig, elszórt záporok formájában érkezik. Ráadásul újabb hőhullám előtt állunk, mely előre láthatólag csütörtökön tetőzik majd. Kiemelték, hogy az elmúlt 30 nap és 90 nap csapadékösszege is rendkívül nagy hiányt mutat. 2022. első hat hónapját tekintve ez volt 1901. óta a legszárazabb első félév hazánkban

Az aszály beláthatatlan problémákat okoz a mezőgazdaságban is, a Meteorológiai Szolgálat írásából kiderül, hogy a napraforgó és a kukorica is a szemfejlődés időszakában jár jelenleg. Az állapot nagyon vegyes képet mutat: nyugaton, délnyugaton, ahol a nyár első felében még aránylag kedvező volt a talajnedvesség, viszonylag jól fejlett táblákat látni, bár már ott is vannak száradó állományok. Keleten azonban az öntözés nélkül termesztett növények megrekedtek a fejlődésben, az állományok siralmas képet mutatnak az aszály miatt. Alig-alig látni zöld kukorica állományt csövekkel. Jellemzőek a fejlődésben elmaradt, alacsony, elszáradt, felsült, cső nélküli táblák. Az Alföldön sokfelé a menthetetlen táblákat már lesilózták. A napraforgó állapota nem ennyire kiábrándító, legalább kis tányérokat mindenhol látni.  Keleten a kaszálók, legelők is teljesen kiszáradtak, kiégtek.

Ahogy pedig arról mi is írtunk, az előttünk álló héten újabb hőhullám érkezik, a hőmérséklet csúcsértéke csütörtökig emelkedik majd, akkor 33-38 fokra számíthatunk. Pénteken érkezik egy hidegfront, mely mérsékli majd a forróságot. Kedden még szórványosan alakulnak majd ki záporok, zivatarok, és a pénteki front is hoz majd csapadékot, de előre láthatólag keveset, így országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás. Így jellemzően tovább fokozódik az aszály, a repce vetéséhez a magágy előkészítésre sem érkezik meg az eső. Pénteken és szombaton várható számottevő szél.

Mikor lesz ennek vége?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: