2022. 07. 13., Szerda, 10:38

Ha már annyian nyaraltok - Íme a világ 5 legrázósabb leszállópályája

via

Landolás után már minden oké, igaz ez úgy általában mindig, amikor az ember repülővel utazik, de azért akad pár olyan hely a Földön, ahova eljutni bár viszonylag egyszerű, de hajmeresztő élmény, ezeket gyűjtöttük össze nektek:

Ha már messzebbre tervezünk, akkor ott a repülő, amivel olyan csodálatos helyeket is megtudunk közelíteni, amelyeket más módon már nemigen. Több olyan reptér is van a világon, ami ezért vagy azért még a legtapasztaltabb pilótáknak is kihívást jelent, de akad olyan is, aminek használatához külön képzést kell elvégezniük. Ezek a leszállópályák persze még az utasoknak sem egy séta menet, de azért a helyszíneket elnézve biztos megéri.

1. Saint-Martin sziget, Princess Juliana

Ha van reptér, amit valószínű már mindenki ismer az ez lesz. A nemzetközi repülőtér közvetlenül a tengerparton található, ahol a repülőgépek extrém alacsonyan, 12 méter magasan kerítésszörföznek szállnak az emberek feje felett.

2. Nepál, Lukla

Mgaasan van, rövid és meredek. A legprogfibb pilótáknak is komoly kihívás, hiszen Földünk legmagasabb hegyei veszik körbe. Itt van az, hogy Mount Everest előtt még ezt a repteret kell túlélni, majd csak aztán a hegyet. És hogy mindenképp elvegyük a kedved tőle: a kifutópálya 450 méter hosszú, a vége meg egy kőfal. 

3. A Déli-sark

Nem tudjuk, ki akar ide menni de azért a listán a helye, mivel konkrétan jégből van a kifutópálya. Ahogy mondjuk, itt 2,5 méter vastag természetes jégpáncél az aminek a pingvineken kívűl el kell bírni a 200 tonnás repcsik súlyát. Muszáj, mert alatta csak a 800 méter mély víz van.

4. Madeira, Funchal

Madeira, hú de elmennénk ide. Vagy nem? A Funchaé reptérrel folytatnánk a hajmeresztő borzalmakat, hiszen itt óránként 60 km/órás szél teszi igazán izgalmassá a landolást. Havi 10 fixen meghiúsul, teljesen értehtő módon. És az se segít sokan a helyzeten, hogy kvázi egy hídra kell leszállni. Mondanunk se kell ez már megint a külön képzés kategória.

5. Alaszka, Lake Hood

Ez már reptérnek se nagyon neveznénk, de úgy funkcionál. Itt annyi a pláne, hogy a víz a kifutópálya. Mi ezt fixen kihagyjuk a jövőben, de lehet a többit is - elég adrenalin nekünk az Uno is...

Jó lesz Horvátország is nem? 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: