2022. 07. 12., Kedd, 08:14

Több tízezren kérik, hogy idén ne legyen augusztus 20-i központi tűzijáték

via

Augusztus 20. Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító I. István király emlékére. Ez a nap pedig összeforrt a tűzijátékkal, de vajon tényleg muszáj ebben az évben is, ilyen gazdasági körülmények között, több száz millió forintot az égbe lőni?

Erre a problémára kívánja felhívni a figyelmet az aHang felületén futó petíció, amelyet már közel 40.000 ember írt alá. A petícióban azt írják, Magyarországon napról napra drágulnak az alapvető élelmiszerek, nő az infláció, folyamatosan romlik a forint és újabb adók kerültek kivetésre, amelyeket az érintettek a lakosságra hárítanak át, míg elkezdődtek a megszorítások is.

Mindeközben a kormány idén is sok száz millió forintot költene augusztus 20-án tűzijátékra, ám ahelyett, hogy az adófizetők pénzét egy igencsak környezetszennyező és drága mulatságra költené a kormány, fordítsák inkább a gazdaság stabilizálására. Mint megfogalmazták, számos nemzetközi és hazai példát is láthatunk már arra, hogyan helyettesíthetők a tűzijátékok, legyen szó fényjátékról vagy fényfestésekről, mindegyik alternatíva kevesebb költséggel, jár és sokkal kisebb környezeti és ökológiai kárt okoz. Ezért az aláírók azt üzenik, hogy:

Nem akarunk augusztus 20-i tűzijátékot! Tűzijáték helyett gazdasági stabilitást!

Egyébként mindezeken túl óriási károkat tud okozni az élővilágban egy akkora szabású tűzijáték, mint amit augusztus 20-án fel szoktak lőni. Számos madár, kisállat és házi kedvenc fizeti meg annak az árát, hogy emberek gyönyörködnek a „fellőtt milliókon”. Szóval valóban meg lehetne ünnepelni Magyarország államalapítását tűzijáték nélkül is büszkén és méltóságteljesen. A petíciót egyébként itt lehet aláírni.

Ti mit szóltok ehhez?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: