2022. 07. 12., Kedd, 14:07

Emberre is veszélyes aligátorteknőst fogtak ki a Balatonból

via

Nagy kapás a keszthelyi Libás strandon.

Egy horgász a keszthelyi Libás Strandon pecázás közben igen váratlan zsákmányra lelt, amikor is horgára akadt egy öt kilós aligátorteknős, más néven harapós teknős. A hüllő bár nem őshonos hüllő Magyarországon, azonban rendkívül jól alkalmazkodik az itteni élőhelyhez, kifejlett példánya akár 30 kilósra is megnőhet - írta meg a pecaverzum.  

Az interneten kerestünk rá, és azonosítottuk be a teknőst. Egyből hívtuk egy vízirendőrt, de ő nem foglalkozott vele. Bevittük a Keszthelyi Rendőrkapitányság, majd próbáltuk elérni a Veszprémi Állatkertet, de vasárnap este nem sikerült.

Így a teknős egy raklappal lefedett lemezkádban vendégeskedett az első éjszaka, másnap végül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őréhez került.

Az aligátorteknős a wikipédia szerint meglehetősen nagy tűrőképességű faj, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban. Európa nagy része, így Magyarország is, kiváló élőhelyet nyújthat ennek az esetlegesen újonnan betelepülő fajnak, mivel az éghajlat kedvező a szaporodásához, a szóba jövő őshonos zsákmányállatok pedig nincsenek felkészülve egy ilyen erőteljes betolakodóval szemben, a természetes ragadozók hiánya is tovább rontja a helyzetet. Vízben viszonylag gyors mozgásra képes, ezért aktívan vadászik főként halakból, kétéltűekből, egyéb kisebb gerincesekből, és gerinctelenekből álló táplálékára. Egy éhes aligátorteknős tulajdonképpen mindenre lecsap, amit a vízben, vagy a vízfelszínen el tud kapni, akár még vízimadarakat, kisemlősöket is. 

Na jó, nem szívesen botlanánk bele egy ilyen harapós teknősbe...

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: