2022. 06. 09., Csütörtök, 09:38

Szúrja az EU szemét a magyar benzinárstop, a felfüggesztésére szólítottak fel

Az EU-tagországokból származó rendszámú járműveknek 50-60 százalékkal kell többet fizetniük az üzemanyagért, mint a magyar rendszámú járműveknek, ami az uniós biztos szerint közvetett diszkriminációnak minősül és sérti az uniós szabályokat.

Az Európai Bizottság levélben szólította fel Magyarországot, hogy függessze fel a külföldi rendszámú autók eltérő árú üzemanyagának értékesítését, mert ha marad a mostani rendszer, bírósági eljárás indulhat az ügyben. 

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa levélben arra kéri Palkovics Lászlót, a magyar innovációs és technológiai miniszternek hogy adjon tájékoztatást arról, mi indokolja az intézkedést, és meddig lesz érvényben a benzinárstop, illetve felhívta a a figyelmet arra, hogy az uniós jog megsértésének minősülhet, hogy magyar rendszámhoz kötik az üzemanyag hatósági árát.

Arra is kérem Önt, hogy függessze fel az intézkedések alkalmazását mindaddig, amíg nem biztosítják az uniós joggal való összeegyeztethetőségüket – üzente.

Az Európai Bizottság biztosa szerint szerint az unió végrehajtó testülete fenntartja magának a jogot, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson, amely végül jogi lépésekhez és pénzbírságokhoz vezethet Magyarország ellen.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: