2022. 06. 03., Péntek, 10:15

Ez az oldal egy fénykép alapján megmondja hogy van-e valamilyen bőrbetegséged, csak a TAJ-számod kell

A Semmelweis Egyetem újdonsága több száz bőrbetegséget ismer fel, pusztán fotók alapján. Bárki ingyenesen használhajtja otthonról.

Fénykép alapján, online diagnosztizál bőrelváltozásokat az a rendszer, ami a Semmelweis Egyetem megbízásából készült. Előnye, hogy a páciens a szakrendelés felkeresése előtt otthonában, egy pillanat alatt megtudhatja, valóban gyanús-e a (például) gyanúsnak vélt anyajegy. Ehhez vagy a szoftver felületén megjelent eszközzel készítünk egy képet vagy pedig feltöltünk egy olyat, amit már a rendszer megnyitása előtt rögzítettünk.

Az ide kattintva elérhető szolgáltatást egy tajszám birtokában bárki igénybe veheti, fizetni nem kell érte. Az oldal használata kifejezetten egyszerű, de ami fontos, hogy mindenképp regisztrációhoz kötött. Ezt azonban néhány pillanat el lehet végezni.

A program a mesterséges intelligenciát is felhasználja, és ennek köszönhetően hétszázféle bőrbetegséget – a különböző bőrdaganatok mellett fertőzések és autoimmun betegségek nyomán kialakult bőrelváltozást is – képes felismerni, pusztán a beküldött fotó alapján.

A rendszerrel készült diagnózist minden esetben egy bőrgyógyász szakorvos is ellenőrzi. A szoftver rangsorolja a beérkező eseteket, majd pedig egy könnyen kezelhető felületen az orvos elé teszi azokat. A szakorvos által jóváhagyott a diagnózisnak többféle kimenetele lehetséges:

  • az első, hogy az applikáción keresztül a beteg azt az információt kapja, hogy nincs teendője az elváltozás miatt;
  • a másik, hogy a szakvélemény mellett elektronikus receptet kap, vagy javaslatot vény nélkül kapható gyógyszerre.
  • A harmadik lehetőség, hogy ha a receptfelíráson túl személyes konzultációra is szükség van. Ilyenkor klinikához tartozó betegek időpontot kaphatnak a szakrendelésre, míg a többi érintettet a területileg illetékes ellátóhelyre irányítják.

A rendszert csakis 18 éven felüliek tudják használni, de ők mobilról és számítógépről is, amennyiben eszköz internethez csatlakozik.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: