2022. 05. 23., Hétfő, 14:11

Ez ismerősen hangzik – 21 nap önkéntes karanténra kérik a majomhimlőssel érintkezetteket az Egyesült Királyságban

via

Az Egyesült Királyságban elrendelték, hogy a majomhimlővel fertőzött személlyel érintkezésbe került emberek 21 napra izolálják magukat.

A megbetegedések számának növekedése miatt az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége figyelmeztetést adott ki magas kockázati kategóriába tartozóknak, például azoknak, akik közvetlen vagy háztartási kapcsolatba került egy megerősített esettel, hogy tartózkodjanak a terhes nőktől, a 12 év alatti gyerekektől és a gyenge immunrendszerű emberektől. Belgiumban már kötelező 21 napos karantént is elrendeltek.

Az országban eddig 20 esetet erősítettek meg, azonban ez a szám várhatóan növekedni fog.

A majomhimlő egy ritka vírusfertőzés, amely Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein leggyakoribb. A betegség, amelyet először majmokban találtak meg, nem hajlamos könnyen terjedni az emberek között, de átterjedhet szoros fizikai érintkezés útján, beleértve a szexuális kapcsolatot is.

A kezdeti tünetek közé tartozik a láz, fejfájás, duzzanat, hátfájás és izomfájdalom. A láz megszűnése után kiütések alakulhatnak ki, amelyek gyakran az arcon kezdődnek, majd átterjednek a test más részeire, leggyakrabban a kézfejekre és a talpra. A kiütések, amelyek rendkívül viszketnek vagy fájdalmasak lehetnek, megváltoznak, és különböző szakaszokon mennek keresztül, mielőtt végül varasodást hoznak létre, amely később leesik. Az elváltozások hegesedést okozhatnak. A fertőzés általában magától megszűnik, és 14-21 napig tart.

Eddig több mint 80 esetet azonosítottak Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben és Ausztráliában.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: