2022. 05. 20., Péntek, 10:49

Globális élelmiszerhiányra figyelmeztet az ENSZ az orosz invázió hatására

via

Ukrajna orosz inváziója hamarosan évekig tartó globális élelmiszerválságot okozhat – figyelmeztetett az ENSZ.

Antonio Guterres főtitkár szerint a háború az emelkedő árak miatt rontotta a szegényebb nemzetek élelmezésbizonytalanságát. Egyes országok hosszú távú éhínségekkel nézhetnek szembe, ha Ukrajna exportja nem áll vissza a háború előtti szintre. A konfliktus megszakította az ellátást Ukrajna kikötőiből, amelyek egykor hatalmas mennyiségű étolajat, valamint gabonaféléket, például kukoricát és búzát exportáltak. Ez csökkentette a globális kínálatot, és megugrott az alternatívák ára. Az ENSZ szerint a globális élelmiszerárak csaknem 30%-al magasabbak, mint az előző év azonos időszakában.

Jelenleg van elég élelmiszer a világunkban, ha együtt cselekszünk. De ha nem oldjuk meg ezt a problémát ma, akkor a következő hónapokban a globális élelmiszerhiány kísértetével kell szembenéznünk – mondta Gutteres.

Szerinte erre a krízisre egyetlen hatékony megoldás van, ami nem mást, mint az ukrajnai élelmiszertermelés visszaállítása. Az ENSZ számításai szerint jelenleg nagyjából 20 millió tonna ukrán gabona hiányzik a piacról.

A Világbank eközben 12 milliárd dollárral növelte meg az élelmiszerbiztonság helyreállítására szánt összeget, így összesen 37 milliárd dollárt fordítanak a célra.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: