2022. 05. 05., Csütörtök, 15:03

Idén csupán 22 ember jelentkezett fizikatanárnak, és 25 kémiatanárnak

via

Sajnos itthon nem kecsegtető hosszútávon pedagógusnak lenni.

A 2022-es felvételi eljárás során csupán 22-en jelölték meg első helyen a fizikaszakos pedagógusképzést, illetve 25-en a kémiaszakost. Igen, országosan összesen ennyien. Erre a VálaszOnline podcastban hívta fel a figyelmet Szakmány Csaba kémia- és fizikaszakos tanárt, valamint Weiszburg Tamást, az ELTE professzora – írja a hvg.

Előfordul, hogy három iskolának vagy akár három falunak, városnak csak egy kémiatanára van. Ő hétfőn az egyik iskolában tanít, kedden a másikban, szerdán a harmadikban. Az adminisztráció alapján ez rendben van, papíron minden iskolában van kémia, holott nyilvánvaló, hogy ilyen esetben valódi pedagógiai folyamatok nem tudnak megvalósulni – mondta Szakmány Csaba.

A podcast során olyan adatokra is felhívták a figyelmet, mint a más szakos tanárok helyettesítése, illetve a béremelés nélkül megállíthatatlan pedagógusszakmában dolgozók fogyatkozása.

Hozzátették, hogy a szakot választók között is 25-50 százalék a lemorzsolódás, és azok sem biztos, hogy tanári pályára lépnek, akik lediplomáznak.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: