2022. 05. 03., Kedd, 12:51

Kastélyt vennél és van rá 150 millád? Eladó a Somlói borvidék 200 éves monstruma

via

Magyarország legkisebb történelmi borvidékén, Somlónak északi lábánál, Somlószőlősön található az 1850 előtt épült kastély, ami most új tulajdonosát keresi.

A romantikus elemeinek formáját nagyrészt az angol gótika ihlette bástyaszerű tornyaival, csúcsíves ablakaival. A középső magja magasan kiemelkedik, pártázatos lezárása uralja az épület egészét, a középen nyíló főbejárata és a kapu Tudor-íves. A központi magot alacsonyabb, változatos kialakítású épületrészek fogják körbe, különleges értéke a tükör-megvilágításos lépcsőház. A kastélyt az Angliát megjárt építész, Voyta Adolf tervezte, de a tervekbe valószínűleg az építtető is sok helyen érvényesítette az elképzeléseit.

1850-ben az udvarház helyére egyemeletes romantikus stílusú, angol árokkal ellátott kastélyt építettek. E mozgalmas tömegű és aszimmetrikus alaprajzú épület a magyarországi gótizáló romantika egyik korai, angol romantika hatását mutató emléke. Valószínűleg az 1870-es évek végén építették át a kastélyparkot is.

Legutoljára a kastély báró Watzdorff Konrádé volt, a kastélyt és a birtokot 1936-ban a Watzdorff család tartozásai miatt elárverezték, és a falu tulajdonába került. További részleteket az ingatlan.com oldalon találtok. 

146,05 millió forintért bárki megvásárolhatja. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: