2022. 04. 26., Kedd, 11:41

A lángost mindenki szereti, a lángosost mindenki utálja? Megnéztük mi az igazság az 1300 forintos árból!

Az újságok és a csámcsogók kedvenc szezon előtti témája a lángos ára idén is menetrendszerűen megérkezett, most épp az 1300 Ft-os felütéssel. A károgókat ismét sokkolta a "hír", és már megint a kapzsi balatoni vendéglátókat okolják, holott 2022-ben is ugyanolyan egyszerű a matek, mint tavaly. Körbenéztünk a Balaton déli partján, hogy mi igaz az 1300 Ft-ból és mit mondanak maguk a vendéglátósok.

Négy üzletvezetőnél érdeklődtünk az idei árakról, akik készséggel válaszoltak kérdéseinkre. Egybehangzóan elmondták, hogy természetesen várható áremelkedés, ahogy az elmúlt években is, de semmivel nem több, mint amennyit az emelkedő költségeik megkívánnak. Ezek a következők:

- Béremelkedések (különösen a Balaton partján)

- Energiaár emelkedés

- Alapanyagár emelkedés

Lángos World - Balatonmária

Az extravagáns feltéteiről elhíresült lángosozó április 1-én nyitott, a következő árakkal:

Natúr: 700.- (tavaly: 650.-)

Sajtos-tejfölös: 1000.- (tavaly: 850.-)

Fenyvesi angus tatár beafsteakes lángos: lilahagymával, rukkolával, paradicsommal: 2600.-

Amint látjátok, a sajtos-tejfölös egyelőre 1300 Ft alatt van, de a kiadósabb, gourmet változatok már a 2000 Ft-ot verik felülről, május 1-től valószínűleg emelés várható.

- Bár a nagy tételben vásárlás során eddig sem vonatkozott ránk az árstop, a május 1-el várható megszűnése biztosan további drágulást eredményez, amihez nekünk is alkalmazkodnunk kell. Idén szinte mindenben drágulás tapasztalható: a sajt kilója majdnem a duplájára emelkedett, ugyanez igaz a csomagolóanyagokra és így tovább.

Ezeket minden vendéglátós kénytelen beépíteni az árba, nemcsak a Balaton parton. Mutass csak egy ételt, amit ugyanannyiért kapsz, mint tavaly! 

Lángos és Palacsinta - Fonyód

Az egyik legnépszerűbb fonyódi lángosozó ezekkel az árakkal indult idén:

Natúr: 850.- (tavaly 750.-)

Sajtos-tejfölös: 1490.- (tavaly 990.-)

Virslivel és sajttal töltött: 1690.-

- Ahogy az elmúlt pár évben, idén is emeltünk az árakon, miután nekünk is nőnek a költségeink minden téren. A natúr lángost 50 Ft-al emeltük, a sajtos-tejfölöst 400 Ft-al, mivel a sajt és a tejföl is rendkívül megdrágult, a lisztről nem beszélve.

A tejföl durván 150%-al ment fel, a sajt és a liszt a duplájára. De ez mindenre kigyűrűzik, nem csak a lángosra, igazságtalan mindig a lángossal példálózni. A lángost mindenki szereti, de a lángosost mindenki utálja?

Fapipa - Fonyód

A Fapipa április 9-től már látogatható hétvégéken, május 1-től pedig hétfő és kedd kivételével minden nap. Bár étterem, az étlapon töltött lángosok is találhatók számos verzióban.

Velővel töltött lángos: 1690.-

Csülökkel: 1690

- A klasszikus magyar fogások mellett töltött lángosokat is készítünk, amik egytálételként is megállják a helyüket. Azzal nem mondok újat, hogy idén mindennek felment az ára, de a munkaerővel vannak a legnagyobb problémák. 

Idén 30 ember jelentkezett hozzánk a szezonra, amiből összesen 10-en jelentek meg az állásinterjún, a maradék 20 még csak annyit sem szólt, hogy: - Elnézést, nem tudok menni...
A 10 megjelentből pedig 2 fő bizonyult alkalmasnak a munkára. Mondanom sem kell, hogy ők az idősebb korosztályból kerültek ki... 

Boglárka Bisztro - Balatonboglár

A boglári kikötőben, a Balaton legszebb fekvésű jégpályája mellett lévő bisztro egész évben várja a látogatókat.

Natúr: 900.-

Sajtos-tejfölös: 1200.-

Magyaros: 1600.-

Egyelőre nem emeltek árat, de hamarosan sor kerül rá, mondta el a bisztró üzletvezetője.

 

Mit gondoltok, mi az a lélektani határ, amit még kifizetnétek egy sajtos-tejfölös lángosért?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: