2022. 03. 24., Csütörtök, 14:18

Jól elintézted Lajos – Ezért szülnek a nők hanyatt fekve

via

Elgondolkodtál már miért szülnek fekve a nők? A válasz meglepőbb, mint vártad, ugyanis több köze van a történelemhez, mint a biológiához.

Ilyen kérdések felmerülnek bennünk, mint a mikor várható a baba, mit vigyek magammal a kórházba, meddig leszek bent – bezzeg, hogy muszáj-e háton szülnöm nem. Pedig érdekes és fontos kérdés, hogy a nőknek vannak-e lehetőségei más pozíciókban szülni, mint a jól megszokott akár filmekben is látott hanyatt fekvős verzióban, illetve, hogy vajon ezek megkönnyíthetik-e a szüléssel járó melót. Ha megismerjük a történetét annak, hogy miért ez a „normális” pozíció, talán könnyebben dönthetünk róla.

Katharine Graves hipnoszülésről szóló kiadványában (The Hypnobirthing Book) a szerző kifejti, hogy maga az ötlet, hogy a nők hanyatt fekve szüljenek, csak az 1700-as években jelent meg. Ezt XIV. Lajos király szorgalmazta, aki látni akarta a szeretőit szülés közben, pontosabban, hogy mi történik ott.

Abban az időben a nők széken, már-már guggolva hozták világra gyermekeiket, ekkor a bábák is a padlón várták a kisdedet. Azt már nem várhatta el senki, hogy egy király is szó szerint lealacsonyodjon odáig és onnan nézze, ezért a nőket inkább az ágyban szülésre késztették.

A királyi udvarban élő nők ezt lemásolták, hiszen, ha a király láttára szülnek így a nők, az csak jó és kiváltságos lehet. A hölgyek, illetve a bábák is azt tapasztalták, hogy sokkal nehezebben megy a szülés az anyáknak, így gyakrabban hívtak hozzájuk orvost is. A fekvés tendenciája megragadt, különösen a nyugaton, majd elterjedt, később pedig már a média is így állandósította.

Katharine állítása szerint a legjobb módja a szülésnek, ha az guggolva történik, hiszen az egyik legtermészetesebb pozíció a gravitáció és a medencecsont szempontjából. A guggolás segíthet a baba gyorsabb megszületésében. A szülés során a baba lefelé mozdul a farkcsont felé, amely természetes módon felfelé ível, guggoláskor ez meghajlik és mozog, ahogy a baba lefelé halad a szülőcsatornán. Az pedig bizonyított, hogy ezzel szemben hanyatt fekvés közben csökkennek az összehúzódásokat.

Mit gondoltok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: