2022. 03. 18., Péntek, 11:47

Csajok kizárva – A görög félsziget, ahová nő nem teheti be a lábát

via

Sőt, még nőnemű állatok sem. 

Az Athosz-hegy nevű félsziget Görögország északi részén található, a félszigetnek három földnyelve nyúlik az Égei-tengerbe, ezek közül a legkeletibb rejti az Athosz-hegyi köztársaságot, melynek különlegessége, hogy erre a területre nő már ezer éve be nem teheti a lábát. A legenda szerint Szűz Mária ezen a félszigeten kötött ki János evangelistával együtt, miközben Mária Ciprus szigetére utazott volna, ám hatalmas vihar kerekedett a tengeren, így végül az Athosz-hegy lábánál vetették partra a habok. Úgy tartják, gyönyörűnek tartotta a félszigetet, és imádkozni kezdett Istenhez, ő pedig végül neki ajándékozta Ájion Óroszt. Ettől kezdve a keresztények Isten anyjának kertjeként tartották számon a területet, és szent helyként kezdték tisztelni azt.

A félsziget mindmáig megtartotta vallási kultúráját, sorra telepedtek le a szerzetesek a világ minden tájáról és hogy hitüket megőrizzék, szigorú szabályokat hoztak, melyeket életük végéig be kell tartaniuk. Ezeket a szabályokat a szerzetesek akkori vezetője Szent Antal fogadta el még 970-ben, azóta is tartják. A szabályok szerint az itt élőknek nem lehet értékes tárgyuk, minden szerzetessel egyformán kell bánni és mindenkinek követnie kell a 4. században kialakult keleti ortodox vallást. Egyik legfontosabb ilyen szabályuk szerint nő nem teheti be a lábát a szigetre vagy annak 500 méteres közelébe és ez vonatkozik az állatokra is.

De mégis miért tilos a nők belépése?

Egyszerű, a vallás miatt. A szigeten nagyjából 2000 szerzetes él, hitük alappillére szerint pedig fontos, hogy szent életet éljenek, és a nő bűnre viszi a férfit. Úgy gondolják hitük a tiszta elmében rejlik és egy nő látványa is bűnös gondolatokra sarkallhatja őket, szóval inkább ne is lássák az ellenkező nemet, az a biztos.

Az Európai Parlament egyébként többször is felszólította Görögországot, hogy oldják fel a tilalmat, hiszen ezek súlyosan sértik a nemek közötti egyenlőség elvét, illetve görög nők ezrei próbálták érvényesíteni akaratukat még 2008-ban. Sikerrel azonban nem jártak, a sziget szerzetesei továbbra is ragaszkodnak hagyományukhoz.

Hát ide se kell menni nászútra. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: