2022. 03. 16., Szerda, 13:56

Sokszor fáj a fejed? Egy új tanulmány szerint a nosztalgiázás gyógyír lehet

via

A régi fotók és videók nézegetése mellett, gyermekkorban nézett filmek és sorozatok is segíthetnek.

A pekingi Kínai Tudományos Akadémia pszichológusai és idegtudósai a közelmúltban egy kutatást végeztek, melyben arra voltak kíváncsiak, hogy a nosztalgiázás miként befolyásolja az agyi aktivitást. A vizsgálat résztvevőit egy fMRI, vagyis egy funkcionális mágneses rezonancia képalkotó géppel vizsgálták, amely az agyi aktivitás mérésére szolgál. Ekkor 26 olyan képet mutattak nekik, amelyek nosztalgikus érzéseket kelhetnek, mint régi rajzfilmek, játékok vagy édességek.

A résztvevőket ezután különböző szintű fájdalomnak tették ki, ezt egy kis hőgenerátor segítségével okozták a jobb alkaron, agyi tevékenységüket pedig egy olyan kontrollcsoport eredményeivel hasonlították össze, ahol a modern életről láttak fotókat és nem váltott ki nosztalgikus érzést.

A kutatás megállapította, hogy azok az emberek, akiknek nosztalgikus képeket mutattak, alacsonyabb szintű fájdalmat éreztek.

Jelentésükben a kutatók megjegyezték, hogy a nosztalgiáról már régóta tudjuk, hogy csökkenti a fájdalom észlelését, ám ennek tudományos oka máig sem ismert. A kínai Szun Jat-Sen Egyetem 2012-es tanulmánya azt vizsgálta, hogy a nosztalgiázó páciensek hosszabb ideig tudták egy vödör jeges vízben tartani a kezüket, mint azok, akiktől azt kérték, hogy hétköznapi dolgokra gondoljanak.

Mostantól, ha fáj a fejed, csak csapj fel egy fotóalbumot, nagy valószínűséggel segíteni fog.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: