2022. 03. 10., Csütörtök, 12:09

A hazai cégek több mint 70 százaléka készül áremelésre

via

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet elemzésében a hazai vállalkozások áremelési és inflációs várakozásait vizsgálja. Az elemzésükben szereplő adatok a GVI 2022. januári negyedéves konjunktúrafelvételéből származnak, mely során 350 hazai, legalább 20 főt foglalkoztató vállalkozás válaszolt azzal kapcsolatban, hogy terveznek-e áremelést, ha igen, milyen mértékűt, milyen tényezők teszik szükségessé az áremelést.

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy a cégek nagyjából 72 százaléka tervez áremelést a közeljövőben, a 20–49 fős cégek (84 százalék), a kereskedelmi vállalatok (82 százalék) és a tisztán hazai tulajdonú vállalkozások (80 százalék) körében pedig még ennél is magasabb. A válaszadó vállalkozások csaknem fele (48 százalék) 1 hónapon belül, további 36 százalékuk pedig 1-3 hónapon belül fogja végrehajtani az áremelést.

Az alapanyag- és anyagköltségek árának növekedése (79 százalék), a munkaerőköltségek (72 százalék) és az energiaárak (60 százalék) a vállalkozások több mint fele szerint nagyon vagy teljes mértékben meghatározzák az áremelést.

A válaszadók több mint fele, 62 százaléka véli úgy, hogy a jelenleg tapasztalható infláció nem lesz hatással a 2022-es forgalmára. Létszámkategóriaszerinti és árbevételi bontásban elsősorban a kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek és a kisebb árbevételű vállalkozások azok, melyeknek a forgalmára negatívan hathat az infláció.

A megkérdezett építőipari cégek 24 százaléka kalkulál idén forgalomcsökkenéssel.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: