2022. 02. 11., Péntek, 11:30

Tűzgömb húzott át az égbolton Magyarország felett

via

Csütörtök este fehér fényű tűzgöm húzott át Magyarország felett – közölte a Magyar Meteoritikai Társaság. A szervezet által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat bajai, bükki, győri és zalaegerszegi teljes égbolt kamera állomásai rögzítették a jelenséget.

A hullást kb. 5 másodpercen keresztül lehetett megfigyelni csütörtök este 7 óra körül. A világűrből beérkező néhány deciméteres test körül a pálya első felén közel egyenletesen fénylett fel a több ezer C fokra a gerjesztett plazmacsatorna. A csúcsfényesség környékén -6, -8 magnitúdó fényességet ért el a meteor, ami valamivel meghaladja a Vénusz bolygó legnagyobb fényességét. Biztos feltűnt, hogy mostanában egyre többször figyelhetünk meg csillaghullás, lassan hetente jut egy kívánság.

A nagyközönség megnyugtatása érdekében elmondjuk, hogy ilyenkor január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is.

Egyébként nem lehet megunni.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: