2022. 02. 07., Hétfő, 10:33

Tessék aludni! Alvásriadót fújt a Magyar Alvás Szövetség

via

Súlyos alvási szokások kialakulására figyelmeztet a tinédzserek körében a Magyar Alvás Szövetség.

A koronavírus járvány teljesen felforgatta az életünket és beleszólt a megszokott napi rituálénkba, ez pedig az alvással sincs másképp. A tinédzserek depressziójának és öngyilkosságának növekedése miatt az Egyesült Államok nemzeti vészhelyzetet hirdetett a fiatalok mentális egészsége terén, és csatlakozik azoknak az egészségügyi szervezeteknek a sorához, amelyek későbbi iskolakezdési időpontokat követelnek a tizenévesek mentális egészségének javítása és az öngyilkosságok számának csökkentése érdekében.

Gyermekkorban még oda tudnak figyelni a szülők a gyerekek megfelelő alvási szokásaira, kamaszkorban és a felnőtté válás átmeneti időszakában már sokkal nehezebb, ahogy az pedig megfigyelhető, a fiatalok esetében csökken az alvásra fordított idő. Ennek a korosztálynak naponta 8-10 óra pihentető alvásra van szükségük az egészségük megőrzése érdekében.

Az alváshiány álmossághoz, figyelemhiányhoz vezet, és befolyásolja a tanulmányi teljesítményt. A tinédzserek nem megfelelő alvása összefüggésbe hozható a depresszió és a viselkedési problémák, valamint a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának a fokozott kockázatával, és negatív hatással van a sportteljesítményre is.

Ez részben a cirkadián ritmusuk természetes eltolódásának köszönhető, ami megnehezíti számukra a 23 óra előtti elalvást. Természetes hajlamuk van arra, hogy késő éjszaka fent maradjanak, és reggel tovább aludjanak. Az alvásproblémákhoz hozzájáruló egyéb tényezők közé tartozik a korai iskolakezdés, a házi feladatok és délutáni kötelezettségek megnövekedett terhelése, a mozgalmas társasági élet, és az elektronikus eszközök túlzott használata.

Most szabad sokat aludni és kell is!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: