2022. 01. 13., Csütörtök, 12:20

Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi kártya, csak akkor érvényes, ha felvettük a harmadik oltást

Gulyás Gergely megtartotta az év első Kormányinfóját, ahol több fontos dolog is elhangzott a szerdán bejelentett élelmiszerstop és a védettségi igazolvány kapcsán is.

A legfontosabb új infó, hogy a héten megjelenik a részletes szabályozás a negyedik oltásról, de az már most biztos, hogy a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, és csak akkor lesz érvényes ha felvettük mindhárom oltást.

Gulyás hozzátette, nem kell új igazolványt kiadni, viszont csak az minősül oltottnak, aki 3 oltást kapott, vagy 2 oltás után fertőzött volt. A harmadik oltást 4 hónappal a másodikat követően lehet felvenni de 6 hónapon belül kell megtennünk, hogy az igazolvány érvényessége fennmaradjon.

Lerövidül a karanténkötelezettség ideje is, mostantól csak 7 napot kell kötelezően otthonunkban töltenünk, az iskolákban pedig a felső tagozatokban bevált módszert átviszik minden évfolyamra, tehát ha fertőzött van az osztályban 5 nap lesz a karantén, és az iskolai oktatás fennmarad.

Szerda este a miniszterelnök bejelentette, hogy hat alapvető élelmiszer árát befagyasztják a tavaly október 15-i szinten. A részletekről most kiderült, hogy az élelmiszerárstop három hónapig tart, de ha kell meghosszabbítják, valamint újabb termékkel bővítik a listát, mégpedig a csirkefarháttal. A kereskedőket a kormány nem kompenzálja, viszont többszintű szigorú szankciók lesznek, ha nem tartják be a rendelkezést.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: