2022. 01. 10., Hétfő, 11:35

Minden adott volt, mégsem alakult túl jól az árusoknak a kaposvári advent

Miután 2020-ban a vírushelyzet miatt teljesen egészében elmaradt a kaposvári Kossuth téri advent és annak kísérőprogramjai arra számítottunk, hogy idén a hosszabb kihagyás miatt a megszokottnál nagyobb lesz az érdeklődés. Az összepakolást és számolgatást követően viszont az árusok ábrándítottak ki minket: a vártnál jóval gyengébb volt az idei adventi vásár.

Pedig a város rendesen odatette magát, hogy az idei advent minden eddiginél fényűzőbb legyen: új égősorok, az eddigi legmagasabb karácsonyfa, hatalmas fénygömb, korcsolyapálya, megannyi program. Az erőfeszítéseket látva nem érezzük, hogy ezeken múlott volna bármi is, ám több árus is kissé kiábrándultan beszélt nekünk az elmúlt hetek forgalmáról.

Az már megszokott tendencia, hogy hétköznap estéken kevesen lézengenek csak az adventi vásárban, ám a létszám a hétvégékre jelentősen feljavul. Sajnos idén erről sem lehetett beszélni, a péntek esték rendre nagyon gyengék voltak, de a szombatokról se tudtak szuperlatívuszokban beszélni. Az egyedüli mentsvárat a vasárnapi adventi programok jelentették, de egyetlen nappal nem lehetett egy egész hetet megmenteni.

Ám a gyatra forgalmat az általunk megkérdezett árusok sem tudták konkrétan megmagyarázni. Többen kitértek a rossz időjárásra, ami jelen esetben nem a hideget és a havat jelenti - az inkább dobott is volna rajta - inkább a szél és az eső. 

Nemhogy nekünk, a decemberben szakadó esőben esernyővel érkezőknek sincs karácsonyi hangulatuk.

Az áremelkedésre sem lehet fogni, több helyen a 2019-es árakkal várták a vendégeket, mindössze a röviditalokon emeltek néhol 30-40 forintot. A forralt bort sem mérték aranyárban, a korábbi 300 forintos árakkal lehetett leginkább találkozni, igaz volt már, aki 350-ért adta decijét. 

Mi is csak kicsit emeltünk és csak a röviditalokon, amit azért az elmúlt években rendre szépen fogyasztottak is nálunk. Idén viszont nagyon kevés fogyott belőle, nem is értettük, hogy maradt meg ennyi, nem hinném, hogy mindez a 20 forintos emelésen múlt volna.

A tendencia pedig így szépen lassan az lett, hogy a bódék többsége már 20 órakor lehúzta a rolót az engedélyezett 22 helyett, így aki mégis beesett volna ebben az időintervallumban a Kossuth térre igencsak foghíjas felhozatallal találkozott volna.

Az mondjuk szerintünk nem volt túl jó ötlet, hogy a forgalmasabb Kossuth térre a vendéglátósok mellett több árus is került, akik ugye korán zártak. Estére így furcsa kép körvonalazódott ki, zárt üzletek, szétszórt vendégsereg, ami nem nyújt jó összképet a szemlélődőknek.

Az okok között felmerült még természetesen az új COVID variáns, az Omikron pár héttel az adventi vásár előtti bejelentése, a kidőlt karácsonyfa, a gazdasági bizonytalanság és a programokra fordított hirdetések keveslése is.

Úgy vettük észre az emberek inkább ajándékokra költöttek, az ilyen bódéknál is, ám ezeket letudva nem kortyoltak egy jó forralt bort, nem ittak egy teát. Magukra nem áldoztak, kímélték a pénztárcákat.

Mindezek tükrében az árusok többségének sikerült 20-30 százalékkal alulmúlni a két évvel ezelőtti forgalmat, nem volt ritka a mínuszos zárás sem, ami a terület egyik legforgalmasabb időszakáról lévén szó igencsak kiábrándító.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: