2021. 12. 08., Szerda, 10:11

Egy tanulmány szerint a férfiak nagyobb mértékben terjesztik a koronavírust

via

Véletlen felfedezés eredménye, most már ezt is tudjuk.

A Coloradói Egyetem egy hónapokig tartó tanulmányt készített, amelyben eredetileg az előadóművészeket vizsgálták, ennek célja pedig az volt, hogy megtudják a járvány után mennyire lesz biztonságos a visszatérés, milyen mértékű a COVID-átvitel. A vizsgálat a levegőben lévő részecskék tesztelésére szolgáló kamrában zajlott, itt pedig elénekeltették, illetve hangszeren játszatták el a „Happy Birthday” című dalt. A mérés során kiderült, hogy a felnőtt férfiak több részecskét juttatnak a levegőbe, mint a nők vagy a gyerekek, ennek oka pedig, hogy a férfiak tüdeje nagyobb.

Azok az emberek, akik nagyobb hangerővel beszélnek vagy énekelnek, több részecskét juttatnak a levegőbe. Más szóval a hangos férfiak terjesztik legnagyobb mennyiségű koronavírust - mondta John Volckens, a Colorado Állami Egyetem professzora.

Ebből pedig az is leszűrhető, hogy azokban a terekben, ahol az emberek hangosabban beszélnek, kiabálnak vagy énekelnek, ott a legmagasabb a COVID-átvitel. A kutatók énekeseket, rézfúvósokat és színészeket vontak be az aeroszolkibocsátás mérésére, sok menő hangszert használva egy „aeroszolvizsgáló kamrában”. A tanulmány következő szakasza arra összpontosít, hogy mely eszközök terjesztik nagyobb valószínűséggel a COVID-19-et, mint mások.

Halkabban srácok.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: