2021. 11. 18., Csütörtök, 12:16

8 dolog amiről talán nem is tudtad, hogy nők találták fel

via

Régen igazán nem volt könnyű dolga azoknak a nőknek, akik feltaláltak valamit, hiszen nem volt egyszerű dolog szabadalmaztatni azokat. Szerencsére többet mégis sikerült, ezek pedig olyan hasznos dolgok voltak, amelyeket ma is használunk.

Papírzacskó

Margaret Knight egy amerikai gyapotüzem munkása volt, aki gépek között dolgozott. Ezek bizonyára annyira megihlették, hogy 1868-ban feltalált egy gépet, amellyel lapos, négyzet alakú papírzacskókat készíthetett, melyek akkoriban még inkább egy borítékhoz hasonlítottak. Egy Charles Annan nevű férfi látta Margaret terveit és meg is próbálta őket szabadalmaztatni, ám szerencsére Margaret pert indított és 1871-ben meg is nyerte azt, így nála maradhatott a felfedezés.

Lábpedálos szemetes

Lillian Gilbreth több meglévő találmányt is módosított, az 1900-as évek elején ő tervezte meg a hűtőszekrény ajtaján lévő polcokat, átalakította és egyszerűbbé tette a konzervnyitó használatát, majd létrehozta a lábpedállal működő szemeteskukát is.

Monopoly

Ugyan a Monopolyt Charles Darrow személyéhez kötik, az 1800-as évek végén Elizabeth Magie találta fel annak elődjét. Elizabeth társasjátéka a „Háziúr” volt, amelyet már a Monopoly előtt harminc évvel szabadalmaztatott. A „háziúr” egyszerű vagyongyűjtő játék, mely eleinte alig állt másból, mint hogy a játékosok ellentételezést kérhettek azért, hogy kölcsönadták egymásnak ingóságaikat és ingatlanjaikat, ami egy sor új érdekes és izgalmas elemmel egészült ki. Elizabeth Magie a maga játékát antikapitalista propagandának szánta, fel akarta rá vele hívni a figyelmet, hogyan fosztják ki a lelkiismeretlen háziurak tehetetlen és kiszolgáltatott bérlőiket. A sors iróniája, hogy a Monopoly végül a kapitalizmus egyik leghíresebb jelképévé vált, Fidel Castrónak első lépései közé tartozott, hogy betiltassa a játékot, és elkoboztassa az összes készletet a szigeten, mondván: az egész a kapitalista rendszer megvetendő szimbóluma. A Monopoly még ma is be van tiltva Kubában, ahogy Kínában és Észak-Koreában is.

Ablaktörlő

A sofőrök elég szkeptikusan fogadták Mary Anderson ötletét a manuális ablaktörlőről 1903-ban. Úgy gondolták, még mindig biztonságosabb hóban vagy esőben közlekedni, mint manuális húzni folyamatosan egy kart, amely az ablaktörlőt működteti. Ugyan továbbfejlesztette ám mire 1920-ra Anderson szabadalma lejárt volna, éppen időben felfigyeltek munkásságára, majd elsőként a Cadillac beépítette őket minden autómodelljébe, hamarosan pedig több cég is követte őket.

Eldobható pelenka

Marion Donovan örökre megváltoztatta a pelenkacserélést 1951-ben, amikor is eredetileg zuhanyfüggönnyel készült vízálló pelenkahuzatot készített. Donovan eladta terveit a Keko Corporation-nek 1 millió dollárért, néhány évvel később pedig megalkotta a teljesen eldobható modellt. A Pampers pedig ez alapján született meg 1961-ben.

Mosogatógép

1886-ban készült el az első mosogatógép, amely az edényszárításhoz használt keretből, kerekekből és magas víznyomásból készült. Josephine Cochrane feltaláló maga soha nem használta, de megkönnyítette szolgái életét.

Körfűrész

Egy Tabitha Babbitt nevű takács volt az első, aki azt javasolta, hogy a famunkások körfűrészt használjanak a kétszemélyes fűrész helyett, amely csak előrehúzva vág. Az első prototípus 1813-ban készült el, ám szabadalmaztatni sokáig nem engedték, eközben mégis használták az eszközt.

Napenergia

Ha már nők, miért ne beszélnénk a magyar Telkes Máriáról, vagyis a napenergia kutatásának egyik úttörőjéről? Telkes Mária biokémikus, fizikus találmányai miatt „Napkirálynő” néven illették, főként a napenergia felhasználási lehetőségeit vizsgálta.  Az ő nevéhez fűződik az a felfedezés, hogyan lehet kémiai eljárással tárolni a napenergiát.

Telkes Mária a napenergia hasznosítására számos szabadalmat jelentett be. A legsikeresebb találmánya az amerikai hadsereg számára kifejlesztett, napenergiával működő tengervíz-sótalanító berendezés volt. Bejelentett szabadalma egy felfújható, napenergiával működő berendezésre vonatkozott, amely napi egy liter víz lepárlására volt alkalmas. A szabadalmat sorozatgyártás követte: a második világháborúban minden pilóta felszerelésében helyet kapott az általa kifejlesztetett életmentő berendezés. Több mint száz tudományos publikációja jelent meg, 39 szabadalom fűződik a nevéhez.

Mindegyikért nagyon hálásak vagyunk.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: