2021. 06. 21., Hétfő, 13:49

A vörös kód nem vicc, mutatjuk mire figyelj a hőségben

via

Hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

Tudjuk, már milliószor elmondták, sőt óvodában próbálták a szánkba rágni mire figyeljünk, de nem tudjuk elégszer hangsúlyozni az egészségünk érdekében, hogy mivel készüljünk, mit tegyünk a hőségben.

Igyunk elég folyadékot.

Legfőképpen vízre gondolunk, hiszen a melegben az izzadással sok vizet veszítünk, amit pótolni kell, különben pedig amúgy is fantasztikus érzés a melegben egy pohár hideg víz. Igyekezzünk legalább 2,5 liter vizet meginni a melegben, erre pedig figyelmeztessük a környezetünkben lévőket is.

Napozni csak 17 óra után.

Még csak véletlenül se jusson senki eszébe délben kifeküdni a napra, hiszen 8-as fokozatú, azaz extrém az UV sugárzás, pillanatok alatt leéghetünk.

Kerüljük a közvetlen napsütést vagy legalább, ha tehetjük, árnyékos helyen tartózkodjunk napközben.

Minden elismerésünk azoknak, akik kint dolgoznak, de aki tud, az mindenképpen kerülje, hogy tűzőnapon legyen. Hőguta, napégés, nem részletezzük tovább.

Ha kint tartózkodunk, lenge ruházatban tegyük.

A tapadós, műszálas ruháknak intsünk búcsút, sokkal jobban izzadunk bennük, nem szellőznek megfelelően, ne emiatt legyünk rosszul.

Se állatot, se kisgyereket ne hagyjunk autóban!

A BuzzFeed csinált pár éve egy videót, amiben megmutatja egy ember meddig bírja a forró autóban, spoiler: nem sokáig. Aki nem hiszi, járjon utána és próbálja ki meddig bírja ki, hogy a napon ül egy autóban.

Figyeljünk az idősekre, szomszédainkra!

Az idősek szervezete nehezebben bírja a hőséget, figyeljünk rájuk, hogy rendben vannak-e.

Ha ebben a melegben a strand mellett döntötök, ne felejtsétek el a naptejet!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: