2021. 05. 05., Szerda, 12:19

Ismét kinyit a Zselici Csillagpark, de itt is érvényesek a szabályok

Újra látogatható a Kaposvártól mindössze 25 kilométerre lévő Zselici Csillagpark. Bár egyelőre nem mindegyik program lesz elérhető, a park dolgozói bíznak benne, hogy a korlátozások fokozatos enyhítésével minden visszaáll a régi kerékvágásba. Addig is a legnépszerűbb programokhoz érdemes időben regisztrálni.

Az újranyitást rengetegen várták, hiszen a Csillagpark a környék egyik legnépszerűbb úti célja. Néhány fontos, a vírushelyzet diktálta szabályt azonban be kell tartani minden érdeklődőnek, a park dolgozói azt javasolják a látogatóknak, hogy tartsanak távolságot, viseljenek maszkot, és használjanak kézfertőtlenítőt. Mint a legtöbb hely, a csillagpark is csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják - melyhez személyi igazolványt is be kell mutatni - és belépéskor mérik a testhőmérsékletüket.

A 18 év alattiakat, csakúgy, mint a mozikban, védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttekkel érkezhetnek, valamint a gyerekeknek is igazolniuk kell a korukat. Egyelőre minden programnál szigorú létszámkorlátozás lesz.

Pár héten belül a látogatók már planetáriumi vetítéseket is nézhetnek, de a távcsöves bemutatókra egyelőre még várni kell, egészen, míg a lazítások későbbi fázisba nem lépnek.

Addig a szintén népszerű „digitális” távcsöves bemutatókon vehetnek részt a látogatók, ahol az égitestek távcső alkotta képét egy kamera segítségével vetítik ki. A csillagparkban megtekinthető egy holdi eredetű kőmeteoritot is bemutató tárlat, akárcsak a Magyar Asztrofotósok Egyesületével közösen összeállított, különféle égitesteket ábrázoló fényképekből álló kiállítás is. Minden programra, de különösképpen igaz a nagy népszerűségnek örvendő éjszakai csillagtúrára érdemes jó előre időpontot foglalni, mert hamar betelnek a helyek.

A Csillagparkba való látogatás szabályait részletesebben itt olvashatjátok, szabad helyekről és időpontokról, pedig az intézmény elérhetőségein lehet érdeklődni.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: