Idén nyáron újra varázsvárossá változhat Pécs - Kihirdették a fényfestőversenyt!

2021. 03. 03., Szerda, 09:36

Idén nyáron újra varázsvárossá változhat Pécs - Kihirdették a fényfestőversenyt!

Tavaly a járvány miatt nem kerülhetett megrendezésre az ország egyetlen fényfesztiválja, mely 2016 óta minden évben pár napra igazi varázsvilággá változtatja Pécset. A tízezreket vonzó összművészeti fesztivál főattrakciója a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, melynek keretében a világ legjobb fényfestői a pécsi székesegyházat varázsolják el háromdimenziós rövidfilm-alkotásaikkal. A szervezők bíznak benne, hogy a tavaly már beígért időpontra - július 1-4. - már lehetőség nyílik az esemény megtartására, ezért kihirdették a versenyt.

Az országban teljesen egyedülálló verseny a július 1–4. között zajló Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó látványossága. A fényművészek „vászna” a pécsi székesegyház, amelynek homlokzatát, oldalhajóját, tornyait és tetejét is lefedik az alkotók a 3D-s fényvetítésekkel.

Arra készülünk, hogy idén július 1–4. között megrendezzük a Zsolnay Fényfesztivált, de természetesen csak akkor, ha ezt az aktuális szabályozások lehetővé teszik. A nagy tömeg elkerülése érdekében a versenyalkotásokat folyamatosan vetítjük. Ha nem lesz lehetőség az eredeti tervünk megvalósítására, akkor megvizsgáljuk az alternatívákat, legyen szó a fesztivál dátumának csúsztatásáról vagy a verseny online térbe költöztetéséről – számolt be Bleszity Péter, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

A 2021-ES PÉCSI VERSENY TÉMÁJA: LIGHTMATTER.

A verseny végső zsűrizését egy öttagú, nemzetközi szakmai bizottság látja el. Ez lesz az első év, amikor a vetítési programba bekerülő (shortlist) alkotók pályázatonként automatikusan 1000-1000 eurót kapnak az elkészített alkotásokért, valamint szintén újítás, hogy a hivatalos zsűri csak egyetlen díjat oszt ki. Ahogy megszokhattuk, utóbbi mellett egy közönségdíj is kihirdetésre kerül a nézők szavazatai alapján.

További részletek ITT. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: