2021. 03. 02., Kedd, 09:11

Megmenekült a fonyódi nádastűzben a rétisasok fészke és tojásuk

A Fonyód határában lévő berekben hétvégén leégett 127 hektárnyi nádas, mely élővilágának egy része elpusztult. A területen egy költő rétisas-pár fészke is található, mely kis szerencsével átvészelte a természeti katasztrófát.

A berek 70-80%-a védett

A fonyódi berek egy uniós szinten védett növénytársulás élőhelye, amelynek 70-80 százaléka országosan is védett lápos. A berek élővilága nagy veszélyben volt, s nem lehet pontosan felmérni a tűz okozta károkat – tudta meg a Csodálatos Balaton Rozner Györgytől, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegységvezetőjétől.

Rengeteg állat pusztult el

– Sajnos a növényzet és az apró állatok, hüllők a tűzben megsemmisültek, nyomuk sem maradt, így nem tudhatjuk, hogy mennyi állat pusztult el. A jó idő miatt már elkezdődött a kétéltűek szaporodása, így biztos, hogy gőték, békák is nagy számban lettek a tűz martalékává. A szerencsétlenségben a szerencse az, hogy a földön fészkelő madarak még nem fészkeltek, és nagyobb méretű sérült, esetleg elpusztult állatot sem találtunk a tűz után – mesélte a természetvédelmi szakember.

Nagy kérdés volt, hogy a területen költő rétisas pár fészke megmarad-e. Szerencsére a fészek épségben maradt, illetve a benne fekvő két tojásnak sem lett látható baja.

Nagyon bizakodunk abban, hogy a tojások kibírták azt, hogy a szülőket elűzte egy időre a tűz, illetve a nagy jövés-menés. A madár azóta visszatért a fészkére, hogy folytassa a költést, de az, hogy a tojások károsodtak-e, csak három hét múlva derül ki. Mivel fiatal a tojás, emiatt ellenállóbb is, így reménykedhetünk.

A rétisas a legnagyobb európai sas.

Állományát fészkelő- és táplálkozó területeinek zavarása, valamint megszűnése veszélyezteti leginkább.

Védelme a magyar természetvédelem kiemelt feladata, egymillió forintos természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriába tartozik.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: