2020. 05. 18., Hétfő, 11:55

Budapest éledezik, itthon már szinte minden a régi - Mutatjuk mire kell még figyelnünk

Közel két hónap után végre fővárosunkban is enyhítettek a kijárási korlátozásokon, mely két héttel a vidéki nyitás után következett. Továbbra is vannak viszont különbségek, hogy mit tehetünk meg vidéken és mit Budapesten, ezeket próbáltuk meg most kicsit rendbe szedni.

A fővárosban hétfőtől azok a szabályok érvényesek, amelyeket május 4-én vezettek be Budapest és Pest megye kivételével az egész országban, tehát továbbra is törekednünk kell arra, hogy tartsuk a másfél méter távolságot egymástól az utcán, parkokban, játszótereken és tömegközlekedési eszközökön, ami alól természetesen kivételt képeznek azok, akikkel egy háztartásban élünk. Az üzletekben és a tömegközlekedés során kötelező a szájat és orrot eltakaró maszkot, sálat vagy kendőt viselni.

Minden üzlet kinyithat, immár rendes nyitvatartással, amelyek közé tartoznak az éttermek, kávézók, cukrászdák és presszók is, viszont ezekben fogyasztani csak a teraszon vagy a kerthelyiségben szabad, rossz idő esetén pedig marad az elviteles kiszolgálás és a házhozszállítás. Nyitnak még a strandok, szabadtéri fürdők és az állatkert is, zárva maradnak viszont a mozik, színházak, szórakozóhelyek, múzeumok és rendezvényeket se szabad megtartani, kivéve a házasságkötést, temetéseket és vallási szertartásokat. Lagzira a fővárosban június 15-e után már sort lehet keríteni, vidéken már június 1-től, max 200 fővel.

Vidéken már nyithatnak a felsőoktatási intézmények, erről a rektorok saját hatáskörben dönthetnek. Hétfőtől már nem csak a teraszokon lehet vendégeket fogadniuk a vendéglátóknak, hanem a belső terekben is, kikötés viszont, hogy a dolgozóknak kötelező maszkot hordaniuk, és asztalonként másfél méteres távolságot biztosítaniuk. Mindezt a rendőrség is ellenőrzi, akár félmilliós bírságot is kiszabhatnak az egységeknek a védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) kormányrendelet szerint. Nyithatnak a szálláshelyek is, megkötések nélkül.

Az egész országra vonatkozik még a 65 évnél idősebbek vásárlási sávja, tehát továbbra sem mehet be rajtuk kívül senki 9 és 12 óra között az élelmiszerboltokba, drogériákba és gyógyszertárakba. 

Hétfőtől újranyitnak az egészségügyi szűrővizsgálatok is, a fekvőbeteg-ellátásban elvégezhetők a tervező beavatkozások, a kúraszerű ellátások is újraindulhatnak, a kiürített kórházi ágyak harmadát pedig újra lehet majd használni.

Vigyázzunk egymásra!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: