2020. 01. 24., Péntek, 10:23

A mentősök ajánlásával - ÉletMentő alkalmazás érkezett a mobilokra

Egy, a környező országokban már jól bevált alkalmazást honosított meg az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány.

Az ÉletMentő nevet viselő, ingyenesen letölthető és használható app már minden iOS-t vagy Androidot futtató készülékre elérhetővé vált, mely egy gyors regisztráció után valóban akár életet is menthet vészhelyzetben. De hogy lenne már erre képes egy alkalmazás? 

Például sok hasznos funkcióval. Az alkalmazásba pillanatok alatt felvihetjük adatainkon kívül a TAJ-számunkat, betegségeinket, hogy milyen gyógyszereket szedünk, van e allergiánk, beszélünk e idegen nyelvet vagy a kismamák esetleg a várandóságukkal kapcsolatos infókat is. Ezek az adatok egy, az alkalmazáson keresztül pillanatok alatt indítható segélyhívás során azonnal a mentősök számára elérhetővé vállnak, így ha még meg se szólalunk, a szolgálat munkatársai már pontosan tudják, hogy baj van, és már küldhetik is a koordinátáinkra a segítséget.

Ezek a hívások a 4G hálózaton keresztül természetesen ugyanúgy ingyenesek, ha pedig épp nincs mondjuk mobilnet a helyzetünkön, az adatok SMS-ben kerülnek a központ munkatársai elé. Ha pedig netán épp beszédképtelenné válnánk, a segélykérés során a kijelzőn megjelenő ikonok segítségével is kommunikálhatunk a diszpécserrel.

A teljesen átlátható és egyértelműen hasznos alkalmazás rendkívül hasznos tanácsokkal lát el minket bármiféle vészhelyzet esetén, megtudhatjuk mi a teendő különböző vészhelyzetek, például áramütés, mérgezés vagy épp kihűlés esetén, de az újraélesztéssel kapcsolatos teendőket is pontosan megmutatja, ahogy a legközelebbi defibrillátort, kórházat vagy gyógyszertárt. 

Az ÉletMentő hazánkon kívül Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában is használható, ahol már most 1 millióan telepítették. Tegyetek így ti is!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: