2019. 11. 22., Péntek, 10:45

A nagy Deseda kör

Aki szereti a természetet, szeret kerékpározni, túrázni, annak Kaposár környékén adódik a Deseda kör. A Deseda tó Kaposváron még az egyik legjobb kiránduló hely. Körben a bicikli út 14 km, ami nem sok és sajnos a tudatos környezetpusztítás révén, a kaposfüredi oldal, már jóérzésű ember számára nem járható. Ám van egy másik útvonal, amelyen amellett, hogy részesülhetünk a Deseda tó szépségeiből, megkímél bennünket a emberi felelőtlenség nézegetésétől is.. 

Ajánlott túránk 30,5km, a sportcsarnoktól indul, a kerékpárúton a Deseda felé, aztán a Kaposfüred-Toponár összekötő utat elérve balra fordulunk. Irány Kaposfüred, az élelmiszer bolt előtti térre érkezünk. A boltban vehetünk frissítőt, vagy némi kalória bombát, de ünnepnapon a szemben lévő dohányboltban is beszerezhetünk hasonlókat. A téren érdemes egy kicsit megpihenni, a közösségi összefogással épült szökőkút mellett, melyben, Kling József szobrászművész kőhalai lubickolnak. A pihenés után irány Magyaregres. Aki még kalória hiányban szenved, az útközben a cukrászdában egy fagyival, vagy sütivel pótolhatja a hiányzókat.

Magyaregresre beérve szintén egy kis rendezett park fogadja az arra járókat, a park hátsó sarkában van egy kút, ahol hidegvízzel lehet tölteni a kulacsokat.  Innen tovább a temető felé, aztán letérni a földesútra, ami egészen Somogyaszalóig visz. Megint a bolt mellet érünk ki, könnyen hízókúrává fajulhat a túra, ha nem vigyázunk. Fordulunk jobbra a Deseda felé, utunk a Panoráma lovarda mellett visz, egy kis emelkedő mejd lejtő, és fordulhatunk balra a kerékpárútra. Egy rövid, de meredek szerpentinen jutunk fel az erdőbe, aztán kiérünk a Deseda partra és ott egészen a lakóövezetig jutunk, majd elérünk a csónakházig. Utána balra fordulunk és a felelsleges füredi és aszalói kalóriákat elégetendő egy kisebb emelkedő vár, ami után begurulunk Toponárra, ahol szintén tankolhatunk több helyen is, ételt, italt. 

Ezután vissza a Deseda felé és onna a kerékpérúton irány a sportcsarnok. Ha nem állunk meg sehol, akár másfél óra alatt is teljesíthető ez a nagyobb Deseda kör, és közben akár 1000 kalóriát is elégethetünk, persze, ha túl gyakran állunk meg akkor akár fel is szedhetünk. Tehát ez a kör fogyni és hízni vágyóknak egyaránt jó lehet.

Jelen tartalom az Urbis Uno Alapítvány NEA-UN-19-Ö-V-0569 számú projektje keretében jött létre.  

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: