2019. 11. 05., kedd, 08:39

Ez a balatoni sajt érdemelte ki idén a Nemzet Sajtja címet

Második alkalommal rendezték meg itthon a Nemzetek Sajtfesztiválját, ahol a Nemzet Sajtját is megválasztották, melynek készítője részt vehet a sajtok Bocuse d’Or-jának tartott Mondial du Fromage elnevezésű világversenyen.

A zsűri egyik tagja Dennis Halle volt, a francia sajtgyártás és termékfejlesztés egyik ikonikus, máig aktívan dolgozó alakja. Egy másik zsűritag, az angol származású Ross Capes családja 1934 óta foglalkozik kézműves sajtok készítésével, és most is az eredeti receptúrák alapján dolgoznak, hagyományos technológiával. 

 

A rendezvényen több mint 10 tonna sajt volt jelen a világ 25 országából

A Nemzet Sajtja címet a Reményik Kálmán – Vászolyi Sajtmanufaktúra által készített Balaton sajt nyerte, mely zárt tésztájú, 3 hónapos érlelésű sajt. Ezzel lehetőséget kap, hogy részt vegyen a sajtok Bocuse d’Or-ján, Mondual du Fromage elnevezésű világversenyen.

 

A Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja

II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja – Nemzet Sajtja verseny 2019 eredménye:

I. Balaton sajt (zárt tésztájú, 3 hónapos érlelésű sajt) – Vászolyi Sajtmanufaktúra; Reményik Kálmán
II. Major sajt (pincében érlelt, félkemény sajt, teljes kecsketejből) – Bikácsi Sajtműhely; Rónyai Rita
III. Páter sajt (9 hónapig érlelt, zsíros, kemény, röglyukas, kézműves sajt) – Magyaralmási Agrár Zrt.

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: