2019. 09. 13., Péntek, 12:15

Könnyes szemű múltidézés Cserénfán

Egész napos találkozóval idézik fel október 13-án a 90-es években fogalomként emlegetett cserénfai motocross pálya emlékeit a helyszínen, mely egykor világhírű pálya volt. Az akkori események résztvevői pénteken könnyes szemmel emlékeznek a daliás időkre, de a fiatalabbaknak sajnos mára nem sokat mond a Cserénfa szó. De hogyan lett egy apró somogyi falucskából világszenzáció, majd tűnt el szinte nyomtalanul?

A Kaposvártól 15 km-re található település nem a nulláról indult, hiszen a 70-es, 80-as években már komoly motocross élet volt Kaposváron, a szarkavári, majd a hangárdombi pályán nemzetközi versenyeket rendeztek. Cserénfán a 80-as években kezdték el az országos szinten kiemelkedő színvonalú pálya megépítését, mely először hazai versenyeknek adott otthont, majd egyre több nemzetközi kihívás került megrendezésre. A masszív környékbeli motoros életet az 1990-ben alakult Surján SE is erősítette, és olyan neveket tudhatott soraiban, mint Németh Kornél vagy Borka János.

1991-ben ez az egyesület vállalta az első világbajnoki forduló megrendezését Cserénfán, ahova 6 éven keresztül minden évben tízezrek látogattak el, igazi motoros zarándokhellyé vált. Persze nem csak a motocross sport szerelmesei látogatták az eseményeket, a vb elég komoly hívószó volt ahhoz, hogy olyan embereket is megmozgasson, akik amúgy nem érdeklődtek a sport iránt.

Igazi népünnepéllyé lett tehát a cserénfai vb, a Kaposvárról induló ingyenes buszjáratok tömve voltak, az Eurosport élőben közvetített, a versenyt kiszolgáló épületek mellé camping és motel is épült, a versenynapok alatt tényleg úgy tűnhetett, hogy ez a hely a világ közepe.

Ekkor senki sem gondolta, hogy a hype nagyon hamar lecseng, és hogy az utolsó komoly verseny 1997-ben zajlik majd itt - Osztrák - Magyar Enduro OB -, de sajnos így lett. A 90-es évek közepétől egyre kevesebb nemzetközi versenyt rendeztek, és nem fordítottak kellő figyelmet a karbantartásra sem, így a pálya rohamos hanyatlásnak indult.

Pár évig még voltak itt hazai versenyek, de ezek is egyre ritkultak, míg végül a motorzúgást a tücsökciripelés vette át, mára pedig alig emlékeztet valami az egykori pályára.

Hogy mégis legyen valami ami emlékeztet, az a vasárnapi esemény, melyre várnak mindenkit, akit bármilyen élmény köt Cserénfához. Itt találjátok az eseményt!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: