2019. 08. 21., Szerda, 14:00

Jetski a Balatonon - Szerinted jó ötlet?

Már egy éve vitáznak arról, hogy jö ötlet-e engedélyezni a Balatonon a jetskizést. Számos cikk és fórum foglalkozott a témával, elhangzottak pro és kontra érvek, több civil és szakmai tiltakozás is megfogalmazódott, de továbbra sem tudni milyen döntés fog születni.

A történet 2018 augusztusában kezdődött, ekkor mutatta be Tóthfalussy György és Rádi Péter azt az elektromos jetskit, melyet 369 millió forintos Uniós támogatás segítségével sikerült kifejleszteniük, és a világ első sorozatgyártású jetskije lenne. Céljuk egy olyan új generációs közlekedési eszköz megalkotása volt, mely egyáltalán nem szennyezi a vizet és óvja az élővilágot. A sajtó reakciói pozitívak voltak, legtöbben egy érdekes új szolgáltatásnak találták az ötletet.

Mi is az a Narke Electrojet?

• A Narke-nak nincs belsőégésű motorja, nincs vizet szennyező hatása, vagy annak veszélye.
• A Narke meghajtása elektromos motorral történik, ezáltal lényegesen kisebb a zajkibocsájtása, nincs kipufogó füst.
• A Narke teljesítménye harmada-negyede a robbanómotoros jetskikhez képest, ezáltal száguldozási lehetőséget nem biztosít, de egy természetközeli halk siklás a vízen sokkal többet ér, melyet a jelenlegi felhasználók véleménye is alátámaszt.
• Gyárilag leszabályozott végsebessége azon a határon belül marad, hogy a vezetője kontrollálni tudja a hajó mozgását a váratlan helyzetek elkerülése érdekében.
• Csak olyan személy vezetheti, aki érvényes hajóvezetői jogosítvánnyal rendelkezik, tehát ismeri a vízi közlekedési szabályokat, illetve felelősségre vonható a szabályok be nem tartása esetén. Ezen felül az Electrojet tulajdonosa a jármű átvétele előtt kötelező jelleggel részt vesz a gyártó által szervezett vezetési tréningen.

Az elmondottak nem mindenkit győztek meg

A tiltakozássorozatot a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) kezdte, akik aláírásgyűjtésbe fogtak, a következő felhívást fogalmazták meg:

"Balatonon ma tilos a motorcsónakázás és a jetskizés. Törvény tiltja, évtizedek óta. Ezért is lett napjainkra a Balaton a szezonban a strandolóké és a vitorlázóké, valamint egész évben a szép tájban gyönyörködő, nyugalmat kereső pihenni vágyóké. Ha megjelennének a száguldozó “sportolók”, hamar elüldöznék a mostani vendégkör nagy részét. 
Évtizedekkel ezelőtt, mikor a tiltás született, nem gondoltak arra, hogy egyszer majd lehetővé válik az benzinmotor helyett az elektromos meghajtás. A jogászkodók ezért máris megtalálták a kiskaput, mert szerintük az elektromotorral felszerelt csónak és a jetski használatát a Balaton-törvény nem tiltja. 
Az aláírók a Balaton és a balatoni turizmus érdekében azt kérik a törvényalkotóktól, hogy módosítsák a Balaton-törvényt, egyértelművé téve, hogy a tavon a motorcsónak és a jetski használata tilos. Maradjon a Balaton családi paradicsom!"

Mások is felszálltak a tiltakozás vonatra

Ezt követően a balatontipp.hu-n jelent meg egy írás Gyilkos rájákat telepítenének a Balatonra címmel, utalva a rájafajról elnevezett jetskire. Többek között ezek a mondatok íródtak:

ezek az elektromos járművek a magyar tenger utóbbi 150 évben kialakult használati szokásaitól teljesen idegen eszközök, nem csak a jelenlegi viszonylagos nyugalmat ölhetik meg, embereket is gyilkolhatnak, mert az ilyen gépek üzemeltetéséhez a legalapvetőbb szabályok is hiányoznak a fürdőzők védelme érdekében.

A tiltakozáshullám nem tört meg ebben az évben sem, májusban a 38 egyesületet tömörítő a Bakony-Balaton Horgász Szövetség több mint tízezer tag nevében hivatalosan is rögzítette, hogy minden formában elfogadhatatlannak tartja a motoros sporteszközök balatoni használatát.

De mit szólnak a településvezetők?

A nagy közérdeklődés és a nagyszámú ellenzőtábor miatt a Balatoni Szövetség is kénytelen volt foglalkozni az üggyel, áprilisban azt ígérték,kikérdezik a balatoni települések vezetőit, hogy vélekednek a projektről. Mint most megírták, 44 Balaton parti településből 39 db település polgármestere lett megkeresve a elektrojet használatának problémakörével kapcsolatban, melyből 15-en válaszoltak a feltett kérdésre. A 15-ből 9 polgármester határozottan nem támogatja, 6 polgármester feltételekkel, de támogatja az elektrojet balatoni használatát.

A kérdés tehát továbbra is nyitott, nem tudni milyen döntés fog születni az ügyben.

Ti mit gondoltok erről? Jó ötlet engedélyezni a balatoni jetskizést? De tegyük kézzelfoghatóbbá a dolgot: jó ötletnek tartanátok a desedai jetskizést?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: