2019. 08. 02., péntek, 16:08

Ez a legfinomabb kenyér Magyarországon!

Mint arról szerdán beszámoltunk, az idei Ország Tortája a Boldogasszony csipkéje lett, arról viszont kevesebben tudnak, hogy Magyarország legfinomabb kenyerét is díjazzák minden évben. A 2019-es év kenyérversenyét a Pedró Pékség "Szerencse Tarsoly" nevű kenyere nyerte.

A Szerencse Tarsoly

A Magyar Pékszövetség 7. alkalommal írta ki kenyérversenyét, melyre majd 50 nevezés érkezett. Három kategóriában - fehérkenyér, rozskenyér, innovatív kenyér - mérkőztek a pékségek, utóbbi kettő győztesét augusztusban hirdetik ki.

A versenyen kétkörös szakmai zsűri értékeli a kenyereket, melyen bárki részt vehet, aki megfelel a versenykiírás feltételeinek, többek között a minőségi héjazatnak, illatnak, íznek, aromának. A pékáruk csak természetes alapanyagokat tartalmazhatnak, hagyományos, kovászos technológiával kell készülniük, és törekedni kell a magyar alapanyagok használatára.

 

Takó Zoltán és Vajda Péter, a kenyér szülőatyjai

Az idei fehérkenyér kategória nyertese a "Szerencse Tarsoly" nevű kenyér lett, mely egy búzaliszttel, durumliszttel készülő, ropogós kézműves búzakenyér. Mivel a durumbúza keményítője lassabban szívódik fel, cukorbetegek számára is fogyasztható kenyér, magas fehérjetartalma pedig sportolók számára is tökéletes. Ami az átlagfogyasztók szemében különösen értékessé teszi, az a magas víztartalma, melyből kifolyólag sokáig friss és puha marad. 

 

Az Ország Tortájához hasonlóan a nyertes recepteket közzéteszik, így augusztus 20-a után az ország több pontján megkóstolhatjuk őket. Kaposváron vajon vállalkozik valamelyik pékség az elkészítésére? 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: