2019. 06. 27., csütörtök, 10:55

Indul a Zsolnay Fényfesztivál - Idén is lesz pár meglepetése a kaposvári különítménynek

Június 27-től 4 napra újra fénybe borítja Pécset a Zsolnay Fényfesztivál, az ország egyik legkülönlegesebb eseménye. 30 belvárosi helyszínen, több mint 12 ezer négyzetméternyi felületet festenek meg az ország minden szegletéből érkező fényfestők, emellett 170 ingyenes programmal is várják a látogatókat. Az egyedülálló eseményre idén is meghívást kapott a kaposvári Fényhangár audiovizuális csapat.   

4 napra csodavilággá változik Pécs belvárosa

 

Az új helyszínekkel bővülő, közel 30 állomáson végigvezető Fény Útja esténként káprázatos csodavilággá varázsolja Pécs belvárosát. Megcsodálhatjuk, ahogy fényvirágok nyílnak a fák törzsein, sétálhatunk a legmodernebb technikákkal életre keltett fénylő felületek között, vagy épp a Janus Pannonius utca járdájára vetített varázslatos Fényszőnyegen. 

 


Megmozdulnak a Barbakán falai, kinetikus szerkezetek segítségével mozgásba lendülnek a Színház tér épületei, és egy ötméteres fénylő medveállatka is felbukkan majd a fesztivál totemállata, a Pixelbogár mellett, ami a Szent István téri szökőkút környezetében éled újra...

 

A fesztivál csúcspontja: Light Art Fényfestőverseny

A fesztivál leginkább várt programja a háromdimenziós Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, melynek keretében mozgó, 3D-s fényalkotások keltik életre a Székesegyház monumentális falait. A megmérettetésre idén is a világ legkülönbözőbb tájairól érkeztek pályamunkák többek között Kínából, Franciaországból, Mexikóból és Spanyolországból. 

A Fényfestőverseny alkotásai péntek, szombat és vasárnap, esténként két alkalommal tekinthetők meg 21.30 és éjfél között.

 

Nappal sem kell unatkozni...

 

A Fényfesztivál nemcsak az éjszaka kínál izgalmas látnivalókat, nappal is számos programmal várja a látogatókat. Az utcaszínházi programban magyar fellépők mellett Costa Rica-i, német, francia, spanyol, holland, olasz és argentin művészek előadásaival is találkozhatunk. 

 

Fényhangár x Bauhaus a Martyn udvarban

Az elmúlt években a Barbakán tér kaputornyát festő Fényhangár idén a Martyn udvarban varázsol, mely a "Wir lieben Bauhaus" címet kapta.

Az idén 100 éves Bauhaus-iskola a 20. század eleje óta hirdeti a kísérletező kíváncsiság kreatív szemléletét: a mozgalom tagjai szerint nem csupán ismerni kell a különböző anyagokat, hanem folyamatosan tovább kell kutatni a bennük rejlő lehetőségeket. 
A kaposvári Fényhangár csapata e felfedező szellemben tesz kísérletet a fény mint közvetítő anyag bemutatására a Martyn udvarban, egyedi fénykompozícióik részévé avatva az udvar építészeti és művészeti objektumait. 

 

Az elmúlt években a Barbakán téren varázsolt a Fényhangár

Ahogy megszokhattuk, interaktív játékokkal is készül a csapat, idén kettővel. Az egyik segítségével az udvarban található Martyn-szobrokkal léphetünk interakcióba, melyhez 3D nyomtatóval készített maketteket a csapat, ezek érintésével hozható működésbe a játék.

A Fényhangár csapatának tagjai zenei formációként is fellépnek a nyitónapon mint SoftMotel, 21:30-kor a Méhkas Aura Gardenben (Káptalan u. 5.) hallgathatjuk meg őket.

 

 

A teljes programkínálatot megtaláljátok a Zsolnay Fényfesztivál hivatalos oldalán!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: