Ma van Apák Napja! Te tudod mi az ünnep hivatalos virága?

2019. 06. 16., vasárnap, 10:48

Ma van Apák Napja! Te tudod mi az ünnep hivatalos virága?

Anyák napjára mindig emlékezünk (még ha az utolsó pillanatban is), azonban a szülői páros másik felének nagy napját már sokan elfelejtjük. Nem véletlen, hiszen a szokás az Amerikai Egyesült Államokból ered, és idehaza csak az elmúlt pár évben szivárgott be a köztudatba.

Az édesapák ünneplését egy amerikai hölgyhöz, Sonora Smart Dodd-hoz köti a történelem. Sonorát és öt testvérét apjuk egyedül nevelte fel, miután édesanyjuk a legkisebb testvér születése közben meghalt.  A polgárháborús veterán szülői szerepben való helytállása lányát, Sonorát, arra inspirálta, hogy a szintén akkoriban szárnyra kapó anyák napja mintájára az édesapákat ünneplő nap kijelölését kezdeményezze.

 

Nagy biznisz lett

A legkülönbözőbb vállalatok és kereskedelmi ágak azonnal meglátták a nagyszerű lehetőséget ebben, hiszen a sokféle férfias ajándék eladása remek profitot ígért. Ez a felismerés nagyban segítette ennek a jeles napnak az elterjedését az USA határain belül. Az ünnep népszerűsége különösen a világháborúk alatt nőtt nagyot, mikor a csatákban harcoló édesapák tiszteletének és emlékének kiemelkedő jelentősége lett. 

 

 

Nem mindenhol ezen a napon ünneplik

Mára a világ többi részén is nagy népszerűségnek örvend ez az ünnep. Sok országban – így Magyarországon is – megmaradt június harmadik vasárnapja a jeles dátumnak, de van, ahol más időpontban éltetik az édesapákat. Németországban például a keresztények által ünnepelt Mennybemenetel időpontjában szokták tiszteletüket kifejezni a családfők és egyben a férfiak felé, míg Olaszországban a katolikus egyház hivatalos apák napi dátumán, március 19-én teszik ugyanezt.

 

Vörös rózsa az élőknek, fehér az eltávozottaknak

Apák napján az édesapák szülői szerepét, az apaságot, a nagyapákat és a férfi elődöket tiszteljük meg. A szokások persze nemzetenként különbözőek, de általánosságban elmondható, hogy ugyanúgy, mint anyák napján, valamilyen ajándékkal, gesztussal illik kedveskedni nekik. Az apák napja hivatalos virága a rózsa: vörös az élő, fehér a már eltávozott édesapáknak és felmenőknek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: