Gulyást, pacalt, halászlét akarok! Merre induljak Kaposváron?

2019. 06. 13., Csütörtök, 13:00

Gulyást, pacalt, halászlét akarok! Merre induljak Kaposváron?

Street food-os helyből, gourmet étteremből, olaszos konyhából már van elég Kaposváron, de mi a helyzet a jó öreg "piros kockás" vendéglőkkel? Merre induljunk, ha megkívánunk egy tradicionális magyar fogást? Mi van a vendéglátás középmezőnyének éttermeivel, ahol "normál" árakon, jó minőségben juthatunk egy finom gulyáshoz, friss halászléhez, ropogós csülökhöz?  

Ha a kaposvári éttermi helyzetről beszélgetünk, elég gyakran kerül szóba az olasz konyha, amely gyakorlatilag kiszorította a hagyományos magyar kínálatot. Úgy tűnik, kicsit átestünk a ló túloldalára, aminek persze nem az olasz konyha elterjedése az egyedüli oka, a street food is nagy szerepet játszott a gasztronómiai helyzet átszabásában.

Az ok egyszerű: mind a talján fogások, mind az utcakaják nagyon népszerűek sőt, trendik, emellett nem igényelnek annyi alapanyagot és legfőképp időt, mint a tradicionális magyar ételek elkészítése. Magyarul a piaci kínálat törvényszerűen alkalmazkodott a kereslethez. 

De mi a helyzet a kiskockás éttermekkel, ahova nem a külcsín vagy a miliő miatt megy az ember? Találunk olyan vendéglőket, melyek nem a 80-as, 90-es évekből maradtak itt, hanem a 2000-es évek igényeinek megfelelően visznek minőségi konyhát? Létezik még tisztességes középmezőny Kaposváron?

Megkérdeztünk több szakmabelit, séfet, gasztronómiában jártas ismerőst, akik mind a fejüket vakargatták.

A kicsi, barátságos, "piros kockás" étterem egybehangzó véleményük szerint eltűnt, de akadnak vendéglők, ahol korrekten elkészítik az általunk emlegetett fogásokat. 

Többen a Kassai Fogadót és az Attalai Halászcsárdát említették, mint olyan helyeket, ahol a klasszikus hazai fogásokat helyezik előtérbe sőt, még kockás terítőjükkel is beleillenek eszményképünkbe. És valóban, a Kassai Fogadó étlapját lapozgatva sorra feltűnnek témánk tárgyai, így a bableves füstölt csülökkel, túrós csusza szalonna pörccel, gánica, malac csülök, pacalpörkölt. 

Halakra szakosodott éttermet nem igen találunk belső Somogyban az Attalai Halászcsárdán kívül, ők viszont igazi intézménynek számítanak. Széles repertoárral dolgoznak, gyakorlatilag mindent megtalálunk náluk ami szem-szájnak ingere, a halászlétől a sajttal és sonkával töltött harcsáig, egyik sokat emlegetett specialitásuk pedig a harcsa brassói.

Ha Kaposváron vagy a közvetlen közelben keressük ezeket az ételeket, már nehezebb a helyzet, de nem reménytelen, a Tripadvisor szerint legjobbnak értékelt Corner Étterem balatoni halászléjét és alföldi betyárgulyását is számos ismerős méltatta, de a Hansdonner Sörház ropogós csülke is komoly rajongótábort tudhat maga mellett. 

A somogyaszalói Deseda Kapuja étterem konyhájáról is elismeréssel nyilatkoztak barátaink, mely egyértelműen a házias magyar fogásokra épül, egy kis modern csavarral. Igazi unicum étlapjukon a kemencében sült velőscsont, de pacallevest, pacalpörköltet és harcsapaprikást is találunk rajta, melyek mind-mind letisztult, ugyanakkor szemnek kellemes találással kerülnek az asztalra.

Jó magyar étkeket és a stílusos csárda hangulatot a Balaton vagy Pécs irányába fedezni fel nagyobb számban, de ne sajnáljátok rá az időt! Ha nem is az egészséges táplálkozásról szólnak ezek az ebédek-vacsorák, mind egy kis örömteli ízelítő hagyományainkból.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: