2019. 06. 01., szombat, 13:00

Repülés szimulációs fejlesztést megvalósító magyar-német EUREKA projekt zárult sikeresen

Az "Új generációs FNPT kategóriájú repülőgép szimulátor fejlesztése" című projektet két európai, a repülés szimulációs piacon nagy múltra visszatekintő cég indította. A konzorcium vezetője a magyar PearWilliams Hungary Kft. az elsődleges kezelőszervek tervezésével és gyártásával, jogosításhoz és üzemeltetéshez szükséges szoftverek fejlesztésével, valamint a komplett FNPT szimulátor integrációjával járult hozzá a projekt sikeréhez. A nemzetközi partner a német Cockpitsonic Gmbh. mely professzionális hatósági jogszabályoknak megfelelő műszerek és kabin alkatrészeket gyártásával vette ki a részét a fejlesztésből.

Az európai kutatás fejlesztést támogató Eureka Network szervezettől EUREKA tanusítást szerzett projekt célja olyan repülőgép szimulátorok fejlesztése volt, mely azon kívül, hogy maximálisan megfelel a hatóságok által előírt magas szakmai követelményeknek, megfelel a jelenleg még csak ajánlásként definiált jövőbe mutató szimulátor eszközökkel szemben támasztott követelményeknek is és ezzel iránymutatást ad a piac más szereplőinek számára.

 

A projekt létjogosultsága egyértelműen a hatalmas világméretű pilóta hiány csökkentése, oly módon, hogy a legmagasabb úgynevezett Type Rated (típusfüggő) szimulátorokon kívül, olyan típus független, de magas színvonalú képzésekre alkalmas költséghatékony szimulátorokat gyártsunk, melyeket kisebb oktatószervezetek is megengedhessenek maguknak az oktatáshoz elengedhetetlen szimulátoros eszközök beszerzését. Az általunk gyártott FNPT II MCC kategóriájú szimulátorok tipikusan azon képzésekre alkalmasak, melyek általában a légitársasági felvételi előtt szükségesek a kadétok számára. 

 

A projekt másik kiemelten fontos célja, hogy Európában egyedülálló módon az EASA (Európai Légügyi Hivatal) által deklarált, egyelőre ajánlásként megfogalmazott úgynevezett EBT (Evidence Base Tarining) -ekre alkalmas szimulátor berendezést gyártsunk, mely nem csak a piaci szereplőknek lehet példaértékű, de az általunk tervezett megoldások a jogalkotók számára is iránymutatást jelentsenek ezen a jövőbemutató területen.

 

A projekt megvalósítását követően megkezdődött az első mintaprojekt megvalósítása dániai Center Air Pilot Academy telephelyén.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: