2019. 05. 30., csütörtök, 17:01

Így gombázz Kaposváron! - Pár tipp kezdőknek

A legklasszikusabb gombaszezonnak ugyan a szeptembert és októbert tartják, igazából már tavasztól el lehet kezdeni a gyűjtögetést. A mostani esős idő után jó eséllyel robbanni fog a gombapopuláció, ezért adunk pár alapvető tippet, ha kedvetek támadna egy kis természetjáráshoz.

Akkor sem kell megijedni, ha nem ismered töviről-hegyire a gombahatározót, elég ha csak a legismertebb fogyasztható gombákkal és a mérgező kalaposokkal vagy tisztában, így is jó eséllyel szedhetsz össze egy ebédre valót.

Aztán ha teleszedted a kosarat, irány egy hivatalos gombavizsgáló! 

 

De azért előtte vegyünk még át pár alap dolgot!

Hol lehet egyáltalán gombászni?

Nem, nem bárhol, a magánerdőben tilos gyűjteni, illetve sehol, ahol tábla figyelmeztet erre.

Mennyit lehet szedni?

Nem, nem annyit amennyit elbírsz, jelenleg 2 kilót lehet szedni fejenként.

Mit nem szedhetsz?

A földalatti gombákat (kivéve ha veszel egy erdőt, akkor napi 20 dekáig azt csinálsz, amit csak szeretnél), és a védett gombákat.

 

A kaposvári piacon már két hete megjelent a vargánya

 

Mit érdemes szedni?

Nézzünk pár népszerű, könnyen felismerhető gombát, melyeket most is megtalálhatsz majd, ha felmelegedik az idő és hosszabb ideig süt a nap.

 

Csiperke

Erdőben, út szélén, mezőn vagy szántóföldön terem májustól késő őszig. A kalap húsa fehér és vastag, kettévágva halvány vöröses barna színű lesz. 

 

Vargánya

Leggyakoribb előfordulási helye a tölgyes, gyertyános és szelídgesztenyés erdőkben van, de bármilyen erdőben rábukkanhatunk. Formája nagyon jellegzetes, fiatalon szinte gömb alakú, de idővel szétterül. Barna színéről, vastag, tömör húsáról könnyű felismerni, a tönkje akár egy kisebb hordóra is emlékeztethet.

 

 

Galambgomba

A fenyvesektől a tölgyesekig bárhol rábukkanhatsz. Akár 10 cm magasra is megnőhet, a szára és a lemezei mindig fehérek (ezt a kalapja alá kukkantva tudod ellenőrizni.) A kalapja lehet zöld, piros vagy lila – ezek körül a piros gyakran csípős, de ezt majd kiválogatja neked a gombaszakértő.

 

Szegfűgomba

Ha a réteket szereted, a te műfajod az apró szegfűgomba! Csoportokban nő a fű között, pár centis, halványbarna, hullámos kalapú, illatos kis gombákat keress. Leginkább a birkalegelőkön érzi jól magát.

 

Amit mindenképp kerülj el: Gyilkos galóca

A legfontosabb, hogy felismerd a gyilkos galócát, ami hazánkban a legtöbb halálos mérgezésért felel. Közepes termetű, gallérja és bocskora van. Lemezei, akár a húsa fehér, színe nem változik. Kalapja zöldes vagy barnászöld árnyalatú.

 

Hol érdemes Kaposvár környékén gombázni?

Persze egy igazi gombász az élete árán sem árulná el a tuti lelőhelyeket, de mi adunk néhány tippet merre induljatok. Azzal persze nem mondunk újat hogy az egész Zselici erdőség kedvelt gombázó helynek számít, de ha először, találomra indultok útnak, célszerű az irányt Bőszénfa vagy Kardosfa felé venni, és az itteni tölgyesekben vadászgatni vargányára, galambicára, csiperkére. Nagybajom, Somogyfajsz irányában a homokosabb talajon szintén érdemes próbálkozni, ezen a környéken korábban nőnek a gombák, nem véletlen, hogy jellemzően a piacra is innét kerülnek elő az év első kalaposai.

 

Sok szerencsét!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: