2019. 05. 30., csütörtök, 10:45

#régiszépidők: Megnyílt a kaposvári City Grill!

Megírtuk, úgy néz ki még idén Kaposvárra érkezik a Burger King, azt viszont tudjátok-e, hogy ők csak harmadikak lesznek a sorban? Ugyanis Kaposváron üzemelt már jóval a McDonald's 97'-es nyitása előtt gyorsétterem lánc, igaz pont az előbbi másolataként, amolyan magyar kiadásban. Ez volt a Fő utcai City Grill, a magyar meki.

1980-ban, 8 évvel az első magyarországi McDonalds előtt már Pesten bontogatta szárnyait a City Grill, hogy aztán jópár év kísérletezés és tesztelés után 85'-től az első magyar gyorsétterem láncként megismertesse az országgal a nagybetűs NYUGAT! életérzést. Itt találkozhattunk először egyenruhákba öltözött kiszolgálókkal, egyszer használatos reklámalátétekkel, eldobható poharakkal, az ikonikus narancssárga műanyag dobozokkal, na meg az addig csak filmekben látott HAMBURGERREL.

 

Sokan a City Grillnél élték át életük első burgeres élményét

A koppintás a működési mechanizmusra is érvényes volt, valamennyi éttermükben azonos gépekkel, berendezésekkel, ruhákkal, csomagoló anyagokkal, és persze választékkal találkozhattunk. A magyar közönség speciális igényeit a hatféle hamburger mellett kétféle kolbásszal, rétesekkel, reggeli italokkal és pékárukkal igyekeztek kielégíteni.

A kaposvári üzlet 1988-ban nyílt a Fő utcán 4 másik vidéki helyszínnel együtt (Kazincbarcika, Ózd, Szántód, Sopron). Így írt róla akkor a Somogyi Néplap:

"A Dunántúlon a másodikként - a Somogy Megyei Vendéglátó Vállalat szántódi gyorsétterme után - megnyílt Kaposváron a Kaposker City grill egysége. A
Sétáló utca vendégcsalogató gyorsétterme ugyanazt a menüt kínálja, mint a pestiek. A Kaposvári Városi Tanács, a Taverna Belvárosi Szálloda és Vendéglátó Vállalat, a Kaposker példás összefogásának eredményeként gazdagodott a megyeszékhely az étkezési kultúra újdonságával. A százhúsz négyzetméter alapterületű üzletben -  mely három hónap alatt készült el, összesen négy és fél millió forintért - egyidőben negyvenen étkezhetnek, a vendéglátásról tíz fős személyzet gondoskodik.

 

A Somogyi Néplap 1988.július 6-i száma is beszámolt a kaposvári nyitásról

Dr. Bőr Lajosné, a Kaposker igazgatónője mutatta be a kaposvári City grillt az első vendégeknek, Farkas István tanácselnökhelyettes a városfejlesztés új minőségi követelményeiről szólt a példás összefogást elismerve.


A kaposvári sétálóutcában e helyen korábban egy tejivó, illetve élelmiszerbolt működött, szerény körülmények között. A City grill segíti az idegenforgalmat zökkenőmentesebbé tenni, viszonylag olcsó árait a fiatalok pénztárcája is még elviseli.
Aki a régi tejivót hiányolja, az is betérhet a City grillbe, mert többféle tejterméket is árusítanak, szeszes italra azonban senki se számítson."

 

 

Végül a mester felfalta tanítványát, a McDonald's agresszív terjeszkedése egyre több emberrel megismertette, hogyan működik egy tökéletesen profi gyorsétteremlánc. A City Grillnél elég gyakran volt kontraszt a reklámokban látott dolgok és a valóság között, az ételek és italok minősége folyamatosan ingadozott, gyakran hiányoztak a palettáról az eredetileg "állandó" termékek, a csukható műanyagdobozkákat pedig a hiány miatt sokszor kettétépték, így spórolva a készlettel. 1994-ben már csak négy étterem működött az országban és ezeket is árulták, aztán év végén, az utolsó pesti City Grill is lehúzta a redőnyt.

 

Ha vannak emlékeitek, netán képeitek a kaposvári City Grillről, várjuk őket!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: