2019. 05. 29., szerda, 14:04

Nem füstöl a kaposvári cukorgyár

Ez még nem lenne nagy baj kampányidőn kívül, az már annál inkább, amit egy kaposvári barna kislány művelt a hasonló című dal írójával...

Mint írtuk, nemrég páratlan adatbázis került fel a Hungaricana oldalára, térképre vittek ugyanis az MTA BTK Zenetudományi Intézet hangarchívumából több mint 12 ezer órányi felvételt, többnyire népdalokat, így most meghallgathatjuk hogy például Kaposváron mit énekeltek 50-100 évvel ezelőtt. Most egy kicsit jobban beletúrtunk az adatbázisba, és igen érdekes kaposvári illetőségű dalokra találtunk. 

A térképen néhány kattintással megtudhatjuk, mit énekeltek az ott élők harminc, ötven vagy akár száz évvel ezelőtt. Vagy legalábbis, mi az amit magnóra, lemezre vagy kottába énekeltek. Vannak dallamok, amelyeket még Kodály Zoltán gyűjtött, és vannak, amelyeket a kilencvenes években vettek fel.

 

Bartók Béla fonográffal gyűjtötte a népdalokat

Somogy megye legtöbb hangmintáját Karádon rögzítették - 531 felvételt -, de Kaposvárról is több mint 300-at találunk a gyűjteményben. A környező városrészekből, falukból is több száz népdalt visszahallgathatunk, Kaposvár 20 kilométeres körzetének toplistás települései Szenna (286), Zselickisfalud (162),  Simonfa (120), Nagyberki (73) és Somogyaszaló (72).

 

A digitális térkép. Minél nagyobb a kör, annál több dalt rögzítettek a helyszínen

A kaposvári, somogyi találatok között számos hegedűvel, bőgővel, brácsával kísért cigány nyelvű előadást is meghallgathatunk, és persze akadnak énekek, melyekhez jobb híján "csak" taps társul.  A "Kali muca tela late" című nóta például 1981.11.20-án került rögzítésre, előadói Kovács Árpádné Rostás Vilma "Pirike", Kovács Mariann "Babus", Kovács Máté "Bangó", Kovács Zoltán "Jocó", Rostás Jenő "Laji" és Tütü Zoltán "Péko".

A közismert dalok mellett, mint a "Repülj, páva repülj", vagy a "Lovamat kötöttem piros almafához" mellett találunk kifejezetten kaposvári ihletésű dalokat is, a "Nem füstöl a kaposvári cukorgyár" címűt 1963-ban Szennában rögzítette Rónai Béla, előadója a helybéli Fekete József volt. Így szól:

 

Nem füstöl a kaposvári cukorgyár,

Énutánam barna kislány ne járjál,

Ismertelek rózsám, ki voltál-mi voltál,

Barna legény csábítója te voltál.

 

Egy másik dalban is felbukkan a cukorgyár, a "Leégett a kaposvári cukorgyár" címűben, melyet 1959-ben Kaposújlakon rögzített Bartók János. Érdekesség, hogy bár 1944-ben bombatalálat érte a gyárat és többen életüket vesztették, sehol nem említik, hogy valaha is leégett volna. Ehhez képest a dalszöveg:

 

Leégett a kaposvári cukorgyár,

Benne égett harminchárom barna lány,

Verd meg isten, verd meg azt a jó édesanyát,

Ki a cukorgyárba adja ja lányát.

 

Édesanyám ha fel akarsz keresni,

Kaposvári temetőbe gyere ki,

Mögismered síromat a tearózsáról,

Fejfámat a fekete szallagjárul.

 

A teljes adatbázist ide kattintva éritek el. Túrjatok bele, érdemes!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: