Beküldés

2019. 05. 16., csütörtök, 12:36

Szívhez szóló kavicsképek, és ami mögöttük van - Szilajka Erzsébet kavicsművésszel beszélgettünk

2017 őszén futottunk össze először Szilajka Erzsébet kavicsképeivel, a találkozás pedig szerelem volt első látásra, és azóta is követjük a művésznő munkásságát. Régóta készülő weboldala, a kavicskepek.com most végre elérhetővé vált, ahol mindent megtudhattok a képekről, mi viszont azért elbeszélgettünk vele a művészetéről.

A „Kavicsművész”-ként emlegetett Erzsébet alkotásai 2017 óta körbejárták a világot. Műveit csakúgy, mint itthon, nemzetközi művészeti fórumokon is kiemelt figyelemmel követik, értékelik. Kavicsképei legtöbbször az élet legegyszerűbb dolgairól szólnak, melyről így vall:

Azt gondolom, hogy az élet lényegi elemei mindig a legegyszerűbb dolgokon állnak vagy buknak. Egyszerű tematikába, mint mondjuk két ember, vagy családtagok közötti szeretet-kapcsolat, belevinni azt a többletet, ami áthidalja a közhelyek és az egyediség érzékeny határát, ezt tartom művészetnek.

Balaton körút

Lillafüred ékkövei

Az általa készített kavicsképek másik része elvontabb szimbólumokat is megjelenít, gondolkodóba ejtve a szemlélőket, akik szívesen időznek a képek előtt. Megrendelői szerint alkotásai harmóniát, békét, nyugalmat, tisztaságot sugároznak, élethűek. Azt vallja, hogy a kész alkotás, kavicskép nem csupán az a "produktum", amit létrehoz, hanem az alkotó és a befogadó közös műve. A kettő együtt maga a kavicsművészet. Akkor válik igazi alkotássá, ha többletjelentéssel bír a befogadó számára, hiszen ő is hozzáteheti a maga lényének mélyéből fakadó érzéseket és gondolatokat, van erre lehetősége. 

 

A kis herceg

Alkotás közben több spontán, előre nem tervezett részlet is alakul a kavicsképeken, teret hagy fantáziájának, engedi, hogy érzelmei, gondolatai átitassák a mondanivalót. Művein így nem csak kavicsok vannak, hanem láthatatlan ujjlenyomatok, és ahogy ő mondja: „lélek-lenyomatok” is.

Az elmúlt időszakban több nagy volumenű kiállítása is volt Budapesten, melyeket hatalmas érdeklődés övezett.

„Egység a különbözőségben, különbözőség az egységben” című képéről készült fotója szó szerint körbejárta a világot. Rengeteg művészeti oldalon, és egyéb fórumon bukkan fel újra és újra a mű, melynek művészi értékét méltatják, további alkotásai mellett.

 

Egység a különbözőségben, különbözőség az egységben


Sok olyan visszajelzést kapok, hogy képeim alakjai élethűek, szinte mozognak, és a kész művek hangulata a nézőkben nagyon mély érzéseket kelt. A kavicsművészet így éri el célját.


- Menet közben több spontán, előre nem tervezett részlet is alakul a kavicsképen, teret hagyok a fantáziámnak, engedem, hogy az érzelmeim, gondolataim átitassák a mondanivalót.

 

LibbenőEsküvőA végeredmény olyan, mint egy jó pillanatban készített fotó. Benne van a mozdulat, és az érzés, a történet, amit lehet folytatni. A kavicsképeken így nem csak kavicsok vannak, hanem láthatatlan ujjlenyomatok, és "lélek-lenyomatok" is. 

- Az alkotói folyamat tanít a lemondásra és elengedésre is, mint ahogy a kész kavicsképektől is nehéz megválni. Ennek ellenére mégis szabaddá tesz az elengedés. A valódi öröm - természete szerint -, osztozni kíván másokkal. A megtartás pedig bezár, önzővé, merevvé tesz. Csuda jó érzés tapasztalni, ha az öröm kiárad, amikor egy-egy kavicskép gazdára talál, s ezzel egy időben lemondok a "kőgyűjteményem" egy részéről is.

Gyakran hagyatkozom a megrendelők elképzeléseire, de ezt mindig ötvözöm a művészi szabadsággal. Ha csak magamra hallgatok, szeretem az egyszerűséget, a letisztult vonalakat.  Azt gondolom, hogy az élet lényegi elemei mindig a legegyszerűbb dolgokon állnak vagy buknak. 

 

Reméljük még sokáig gyönyörködtet minket szívhez szóló alkotásaival! Ha többet szeretnétek megtudni róla és művészetéről, vagy rendelnétek tőle, látogassátok meg weboldalát!

Skacok, Fontos! Ha nem akartok lemaradni a híreinkről Facebookon, pipáljátok be a "Megjelenítés elsőként" funkciót!