2019. 04. 21., vasárnap, 09:00

Corner corner - A Trattoria mesterszakácsának receptje a tökéletes húsvéti lakomához

A húsvéti lakoma előkelő helyet foglal el az év ünnepeinek asztalán, mindenki igyekszik profin elkészíteni, ilyentájt előkerülnek a tökéletesnek hitt receptek. De vajon mit mond egy hivatásos séf?  A Trattoria étterem mesterséfét, Jimmyt kértük meg, mutassa meg Ő hogyan készíti az asztalra valót.

A lényeg az alapanyag

Hivatásosként Jimmy a megfelelő minőségű alapanyag kiválasztását tartja a legfontosabbnak, azt javasolja kerüljétek a gyorspácolt húsokat, melyeket általában állományjavítókkal és adalékanyagokkal is megtuningolnak. Keressétek a hagyományosan érlelt termékeket, ha tehetitek, válasszatok parasztsonkát a kötözött helyett, de egy szép csülök is tökéletesen megteszi.

 

 

Az előkészítés

A hagyományos, hosszú eljárással érlelt füstölt húsok jóval sósabbak gyorspácolt társaiknál, ezért jó ha legalább egy éjszakán át vízben áztatjátok őket, így veszítenek sósságukból és puhábbak is lesznek.

 

 

A főzés 

Annyi hidegvizet öntsetek a fazékba, amennyi ellepi, majd lassú tűzön, fedő alatt főzzétek. A fűszerezést nem kell túlkomplikálni, itt is a legfontosabb, hogy jó minőségű alapanyagokat használjatok, Jimmy vöröshagymát, fokhagymát, szemes fekete borsot, babérlevelet használ, az ínyenceknek borókabogyót, csillagánizst, fahéjat, fehérbort ajánl extraként. Fontos, hogy sót ne használjatok!

 

 

A főzési idő megválasztásánál a kiindulópont a kilónként egy óra, de akkor lehettek benne biztosak hogy megfőtt, ha a csont már szinte fordulna ki a húsból. Ha tojást is készítetek mellé, körülbelül 8 percig főzzétek a lében.

 

 

Ha késznek nyilvánítottátok, vegyétek le a tűzről és hagyjátok saját levében kihűlni, majd kanalazzátok le a víz tetejéről a zsírt mielőtt kivennétek a fazékből, ezután csomagolva tegyétek a hűtőbe, így később könnyebb lesz szeletelni.

 

Hozzávalók 2 kg húshoz

  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 kávéskanál egész bors

Ínyenceknek

  • 1-2 csillagánizs
  • 3-4 borókabogyó
  • pár kávéskanál fahéj
  • 2 dl fehérbor

 

 

Jó étvágyat és kellemes húsvéti ünnepeket kíván a Trattoria étterem!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: