FagyiszezOn! - Kulisszatitkokat derítettünk ki a város egyik legrégibb fagyizójáról!

2019. 04. 15., Hétfő, 15:45

FagyiszezOn! - Kulisszatitkokat derítettünk ki a város egyik legrégibb fagyizójáról!

Olasz Fagyizó? Neu Fagyizó? Neu Olasz Fagyizó? Mindenki másképp hívja a Rippl-Rónai téren található egységet, ami lassan már három évtizede kínálja a városközpontban a nyár elengedhetetlen finomságát, a különleges süteményeket, és az egyedi tortaműveket. De biztos, hogy mindent tudunk róluk? Mindig ekkora volt az üzlet? Honnan jött a név? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ amikor kifaggattuk Neu Gábort az Olasz Fagyizó múltjáról.

- Mikortól kezdődik az Olasz Fagyizó időszámítása?

- Egészen pontosan 27 évvel ezelőtt, 1992-ben kezdődött mindez. Éltél már akkor?

- Igen, pont egy esztendősen tengettem mindennapjaim.

- Akkor átérzed milyen régóta vagyunk már itt. Emlékszem, családi vállalkozásként indult, csak ketten, édesanyám és édesapám dolgoztak, bár most, hogy így kimondtam, lehet volt még egy eladó hölgy is. Itt, az akkor még Somogy pavilonsorként hívott, a jelenleginél jóval kisebb épületben, abban a retro lapos tetős kis lukban kezdte meg a működését az Olasz fagyizó. A kezdetekben még csak viszonteladók voltunk, nem saját termékeket árultunk.

- Ha ma nyitnál Kaposváron vendéglátóegységet és ez lenne a neve, akkor nem kérdezném meg, de 27 évvel ezelőtt honnan jött ez az Olasz fagyizó elnevezés?

- Hiszed vagy sem, nem új keletű a név, nem lett soha átkeresztelve, szerintem nem is agyaltunk rajta túl sokat, olasz volt a fagyigép.

- Azt hittem már azért, mert Olaszországban extra a fagyi.

- Ez így igaz, Európában az egyik legjobbak szerintem, viszont nem sokan tudják, de eredetileg a fagyi Kínából származik. Viszont gondolj bele, hogy hangozna már, hogy Kínai fagyizó. Olasz volt az első fagyigép, olasz volt az alapanyag, olasz lett a fagyizó.

- Szóval jött a fagyi a repertoárba, gondolom akkor még nem több tucatnyi közül lehetett választani.

- Dehogyis, pár ízzel karatéztunk, volt talán 7-8 a pultban, aztán pár évre rá jött az igazi újdonság, a lágyfagyi gép. Megőrültek a csavaros fagyiért akkoriban, emlékszem oldalt egy kicsike ablakon adogattuk ki a csavarost, mert annyian voltak és olyan kicsit volt a hely, hogy nem fértek be. Gondolj bele akkora volt a hely, hogy ha ketten bejöttek, hárman kimentek, és elfértünk.

- Legalább könnyebb volt a helyet megtelíteni!

- Az biztos! De hála az égnek szépen lassan kinőtte magát ez az egész dolog, elkezdtünk saját fagyit csinálni, majd hozattunk sütiket is. Később szereztünk egy cukrászt, hogy helyben készítsünk legalább néhány sütit, na ez annyira bevált, hogy fel kellett vennünk még két cukrászt. Bár csak manapság is ilyen könnyen menne a létszámbővítés. 

- És onnantól kezdve mindent magatok gyártottatok?

- Nem, ezt csak 6-7 éve értük el, hogy mindent mi gyártunk, gyúrjuk a tésztákat, magunk készítjük a félkész anyagokat és minden hozzávalót. De mindez szükséges, hiszen cégfilozófiánkhoz hozzá tartozik, hogy nálunk első a minőség nem pedig a mennyiség. Mivel volt több alkalommal is olyan, mikor a félkész anyagok nem feleltek meg az elvárásainknak, elhatároztuk, hogy csak akkor tudjuk a megfelelő minőséget produkálni, ha a gyártás teljes folyamatát mi magunk fedjük le. Így is történt, és máig ehhez tartjuk magunkat.

- Ennek is köszönhető, hogy kinőttétek azt a kis helyet, ahol eredetileg voltatok.

- Igen, jól ment az üzlet, közben szerencsére jobbra is balra is megüresedtek mellettünk az üzletek, így volt hová terjeszkedni. Előbb itt a Somogy felöli oldalon bővültünk, majd lefelé, hátrafelé kiépítettük az üzemrészünket teljes egészében, aztán pedig jött a terasz is szerencsére. Ezzel nagyot húztunk, nyáron imádják a vendégek.

- Mik a legújabb fejlemények, az utóbbi időben merre voltak a lépések?

- Most, hogy végre minden beállt, egyben van a hely, nagyszerű a csapat, kicsit szélesítettük a repertoárt. Becsüljük a hagyományos termékeket is, de lépést kell tartani a trendekkel, ezért folyton újítunk mind sütemény, mind pedig fagyi fronton sőt, van, hogy a kettőt vegyítjük.

- Ha fagyi, akkor mi nem kerülhet ki a pultból?

- Mivel 32 féle fagyi van a pultban, ezért elég komoly a rotáció, hiszen természetesen mindig a 33. kellene mindenkinek, viszont amitől sose válunk meg, az a csokoládé, vanília, puncs, citrom, eper. Ezek állandó versenyzők, ráadásul a csoki nálunk most virágkorát éli, kicsit újraterveztük, újragondoltuk, egy 62%-os belga csokival vegyítettük, és az eredmény magáért beszél, a legkeresettebb fagyink lett.

- Vannak íz szezonok?

- Elsőre azt hinnénk, hogy hülyeség, pedig nagyon észrevehetők a trendek. Ha rossz idő van, hideg vagy esik, akkor mindenki az édesekre ugrik, a gyümölcsös kínálat alig megy. Viszont ha meleg van és szárazság, akkor nincs annyi savanykás íz ami elég lenne, ebből következik, hogy a tavasz és az ősz is főleg az édeskésebb fagyikról szól, míg a gyümölcsvilág nyáron arat. Hamarosan pedig jelentkezünk egy újdonsággal is, ami nem az ízvilágot, hanem a külcsínt fogja megdobni a fagyiknál, de erről majd legközelebb.

- Hát jó, ha így lerázol, akkor kérek egy csoki-eper kombót és már itt sem vagyok!

- Már adom is, de látod mekkora a sor? Itt a fagyi szezon!

A csoki pedig tényleg extra, de egyik ízben sem tudnánk kivetnivalót találni az Olasz Fagyizóban. Nem hiszitek? Próbáljátok ki magatok!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: