2019. 03. 20., Szerda, 09:03

A pécsi mandulafa lett az Év Fája Európában!

A pécsi, mintegy másfélszáz éves havi-hegyi mandulafa került ki győztesen az „Európai Év Fája” nemzetközi megmérettetésből. A siker közös erőfeszítés eredménye, hiszen az elmúlt hetekben sok ezer a pécsi fával szimpatizáló ember fogott össze, adott le szavazatokat a havi-hegyi kápolna mellett álló matuzsálem győzelme érdekében.

Kihirdették az Év Európai Fája verseny eredményeit Brüsszelben. A havihegyi mandulafa tizennégy másik fát maga mögé utasítva hozta el az aranyérmet és a pécsiek szívébe is arany betűkkel véste bele magát Janus Pannonius fája. Soha nem látott összefogással népszerűsítették fájukat ugyanis a helyiek a szavazási időszak alatt, rengetegen posztoltak róla és buzdították voksolásra ismerőseiket. A fa végül 45132 szavazatot kapott.

A Havihegy mandulafáit több mint 100 éve, 1916-ban említik először a napilapok, azt írták, „a mandulafa-sorban kezdődik az élet…” Később, 1926-ban is megerősítik, hogy a hegyre mandulafák alatt vezet az út: „A Havihegyre vezető utat valamikor szép mandulafák árnyékolták, dacoltak az északi széllel, valahogyan olyan meleggé, olyan kedvessé tették a templom megközelítését. Tavasszal virágban pompázott az oldal, nyáron enyhe árnyékot nyújtottak az arra járóknak, ősszel meghozták a rájuk szánt fáradozás gyümölcsét.” 1990-ben, elismerően írnak a fákról: „(…) néhány példány több száz éves és megélte a török időt.”

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: