2019. 03. 05., kedd, 09:05

Boldog Palacsinta Napot Kaposvááár!

Létezik egy finomság, amit világszerte ismernek, és nincs olyan ember, aki ne szeretné. Ez pedig nem más, mint a palacsinta!

 

A hagyomány szerint ezt a napot a Húsvét előtti 41. napon, azaz húshagyó kedden ünnepeljük, mivel ez a böjti időszak előtti utolsó nap, amikor még büntetlenül ehetünk, s ez egyben a farsangi időszak utolsó napja is.

Számos változata van, ehetjük sósan, édesen, vastag, vagy vékony tésztával, egy a lényeg: sok legyen belőle!

 

 

Azt gondolhatnátok, hogy ezen a napon palacsintát enni valami újfajta butaság, pedig valójában egy régi hagyomány. Lényege, hogy még utoljára összeszedjük a maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot, és palacsintát sütünk belőle, hogy elfogyjon minden, s ne is kísértsen minket a böjti időben.

A palacsinta a legenda szerint egyébként még a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön vagy a legendárium szerint bronzpajzson sütötték.

 

Ha nincs otthon bronzpajzs, használjatok nyugodtan serpenyőt, így is éppolyan bűnösen csodás lesz a végeredmény!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: