2019. 03. 01., péntek, 09:00

Véget ért a Vatner és a PearWilliams fejlesztési projektje

Végéhez érkezett a VATNER Kft. és a PearWilliams Kft konzorciumának kutatás fejlesztési projektje, mely során repülőgépszimulátorok új típusú elsődleges kezelőszerveinek prototípusait fejlesztették ki.

A VATNER Kft. 2016 augusztusában pályázatot nyújtott be „Új szabályozási környezetnek megfelelő repülőgép szimulátorok elsődleges kezelőszerveinek mágneses technológián alapuló fejlesztése” címmel a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap részére, akik azt támogatásra érdemesnek találták és összesen 206,88 millió Ft vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg. A projekt megvalósítását a PearWilliams-val közösen létrehozott konzorciummal valósították meg sikeresen. A projekt az előzetes terveknek megfelelően 2018 decemberében zárult.

 

A projekt keretein belül egy technológiai fejlesztés eredményeire építve sikerült létrehozni az elsődleges kezelőszervek új prototípusait. A kezelőszervek a szimulált repülőgép típus magassági és csűrő kormányát megvalósító sidestick-ből és az oldalkormányt megvalósító rudder pedálok-ból állnak. Elkészült továbbá a repülőgép szimulátorok üzemeltetéséhez elengedhetetlen szoftver rendszer, ami az eszöz minőség biztosítási feladatait látja el, valamint a hatósági jogosítást támogató tesztek futtatását teszi lehetővé.

 

A kutatás-fejlesztés során a munkákat a konzorciumi tagok az alábbiak szerint végezték el:

VATNER Kft.

A VATNER Kft kutatói a fejlesztendő prototípusok technológiai alapjainak a kidolgozásával, mérési módszerek megtervezésével és a kísérleti részegységek vizsgálatával, mérésével járultak hozzá a projekt sikeréhez. Továbbá a cég fejlesztő munkatársai a konzorciumi partnerrel együttműködve a szoftver fejlesztési feladatokban vállaltak vezető szerepet.

 

PearWilliams Kft.

A PearWilliams Kft szakemberei a projekt különböző prototípus fázisaiban tervezte és építette meg az egyes rendszerek mechanikai alkatrészeit, a vezérlő egységek elektronikai mouljait, illetve készítették el a szabályozó szoftvereket. Az egymást követő fázisok célkitűzései és az eredmények értékelése a konzorciumi tagok hatékony együttműködésével történtek.

 

A projekt eredményeinek hasznosítását a konzorciumi tagok szintén közösen tervezik az repülés oktatás és képzés területén.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: