Beküldés
Itt a Mormota nap! De vajon mit mormol a mormota?

2019. 02. 01., péntek, 15:26

Itt a Mormota nap! De vajon mit mormol a mormota?

Február második napján ezeket a cuki, szőrös, kíváncsi kis emlősöket ünneplik szerte a világban. Hogy miért és miképp? Mindjárt megtudjátok!

A Mormota nap legismertebb hódolói a Michigan állambeli Punxutawney lakói, ahol Phil, a mormota megjósolja milyen hosszú lesz a tél. 

 

Minden évben kivallatják szegény Philt

Ez az ünnepélyes nap ebben a városban egy ősi hiedelemre vezethető vissza. Úgy hitték az emberek, hogy a téli álmot alvó állatok képesek megjósolni a tavasz közeledését akkor, amikor előbújnak odúikból.

Idétlen időkig ebben a hitben élő gazdáik előhúzzák vackából szegény mormotát, aki belesuttogja a fülükbe, hogy mikor lesz már végre tavasz. Ha meglátja az árnyékát, akkor még 6 hétig kitart a tél.

 

 

De nem ők egyedül szenteltek saját napot a mormotának, Alaszkában például családi vacsorával ünneplik, ilyenkor mormota vicceket és anekdotákat mesélnek egymásnak.

 

Kedvet kaptál a Mormota naphoz de nincs a közelben mormota? Sebaj!

Nézd meg minden idők egyik legjobb vígjátékának választott Groundhog day-t (Idétlen időkig) Bill Murray-vel, mely nagyban hozzájárult a Mormota nap széleskörű ismertté tételéhez.

 

 

Skacok, Fontos! Ha nem akartok lemaradni a híreinkről Facebookon, pipáljátok be a "Megjelenítés elsőként" funkciót!