2018. 12. 28., péntek, 12:35

Néhány ötlet a kaposvári kutyatartóknak szilveszterre!

Nyakunkon a szilveszter, a petárdák és óriási tűzijátékok éjszakája. Meglehet, ez a nap számunkra az önfeledt szórakozásról szól, de minden kutyatulajdonosnak szeretnénk felhívni a figyelmét az állatkáikra, hiszen őket jócskán megviselhetik a durrogtatások.

Kaposváron évről-évre egyre több blöki bandukol el otthonról, a kezdő, de a gyakorlott kutyatartóknak is összeszedtünk pár hasznos információt, amire érdemes odafigyelni. Emellett összeírtunk egy-két jó tanácsot, amivel megnyugtathatjátok az ebeket, és biztosíthatjátok, hogy ne szökjenek el az év utolsó éjszakáján.

 

 

Általános tudnivalók

Bár vannak szerencsésebb kutyusok, akik a villámlástól sem ijednek meg, de a legtöbb csahos sajnos nem viseli jól a szilveszteri zaj-és fényhatásokat. Érdemes észben tartani, hogy az eddig nyugodt kutyusok is könnyen kiborulhatnak egy-egy, a közelükben felrobbanó tűzijáték hatására. A zaj- és hangeffektek a kutyák idegrendszerét viselik meg a legjobban, hiszen ők a megszokott környezeti hatásokhoz vannak hozzászokva, így a szilveszteri körülmények miatt könnyen pánikba eshetnek.

 

Találj neki egy hangszigetelt, zárt helyiséget!

Bár a szabadban tartott kutyákról kell ilyenkor főként gondoskodni, oda kell figyelni a bent élő társaikra is. Az első és legfontosabb, hogy nem szabad az udvaron magára hagyni kutyusunkat, viszont ha mégis így alakul, érdemes átnézni a kapun a réseket, kisebb lyukakat, ahol át tudná magát verekedni. Rengeteg állatorvosi véleményt elolvasva a legjobb, ha a kis házőrzőket olyan zárt helyiségbe tesszük ilyenkor, ami hangszigetelt, és a villanó fényektől is mentes, legyen az egy zárható ól vagy garázs. A legjobb megoldás viszont még mindig az, ha beengeded magad mellé a házba. Mind a benti, mind a kinti kutyák lakásban való elhelyezésénél figyeljetek oda, hogy az ajtók és ablakok zárva legyenek, a redőnyök legyenek lehúzva, és nyomjátok be nekik a TV-t, vagy hallgassatok velük zenét, ami elnyomja a kinti morajokat.

 

Ne változtass a viselkedéseden!

Figyeljetek oda arra is, hogy viselkedésetekben, magatartásotokban ne változtassatok, hiszen nyugtalan a kutyátok, és ha ti is furcsán viselkedtek, az csak felerősíti a félelmeiket. Könnyű őket összezavarni a túlzott kedvességgel, illetve nem szabad ledorgálni sem őket a magatartásuk miatt. A legjobb döntés, ha természetesen viselkedünk velük, mert így hamarabb megnyugszanak, és teret hagyunk nekik, ha közeledni szeretnének vagy elvonulnának magukban.

 

 

Megelőzés

Léteznek már különböző nyugtatók kutyák számára, de az ilyen helyzetekben kialakuló félelemérzetüket ezek sem szüntetik meg teljesen. Ha mégis szeretnénk beszerezni a blöki számára valamit, mindenképp ki kell kérni az állatorvos véleményét, és csak növényi eredetű készítményeket szabad választani számukra! A legtöbben a feromon tartalmú nyugtatókat ajánlják, amiket spray, konnektorba dugható párologtató vagy nyakörv formájában tudtok beszerezni. Ha mellőznétek az ilyesfajta készítményeket, a tökéletes választás a kutyuk számára a Thundershirt kutyakabát. A kabi sűrűsége és félig elasztikus anyaga, garantáltan egyenletes és nyugtató hatást fejt ki a blöki mellkasára és hátára egyaránt, amitől kevésbé lesz stresszes a szilveszter éjszakája.

 

 

Ha megtörténik a baj, illetve te találnál egy kutyust

A törvény előírja a kutyák chipeltetését, ami alapján könnyű megtalálni az otthonukat, de minden esetre felkészülve a nyakörvét is érdemes ellátni egy címet és nevet tartalmazó cetlivel, hogy az elkóborolt ebeket egyszerűbben haza tudják juttatni számunkra. Ne hagyjunk egy ebet sem szabadon, éjjel az utcán egyedül! Ha belefutnátok egy elkószált állatba, nyújtsatok neki segítséget! Kaposváron felkereshetitek a Kutyatár Természet-és Állatvédő Egyesületet, hogy biztos helyre juttassátok őket. Szilveszter apropójából, ilyenkor külön ügyeletet üzemeltetnek, így csak egy telefonhívásotokba kerül, és az egyesület tagjai megpróbálják visszajuttatni a kutyust a családjához. A chip nélküli eb gazdijainak sem szabad elszomorodniuk, hiszen érdemes a Facebook-ot figyelni mert szerencsére rengeteg segítőkész ember megosztja ilyenkor a talált kutyukat. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: