2018. 10. 31., szerda, 10:36

Mai királyság! Mostantól bármelyik kedvenc festményedet beállíthatod háttérképnek!

A Chicagói Művészeti Intézet több mint 50 ezer nagy felbontású reprodukciót tett elérhetővé, és korlátlanul felhasználhatóvá a gyűjteményéből, köztük Edvard Munch és Vincent van Gogh festményeit.

 

Honlapján tette nyilvánosan elérhetővé képzőművészeti gyűjteményének egy részét a Chicagói Művészeti Intézet. A több mint 53 ezer nagy felbontású képet akár az apró részletekre nagyítva is böngészhetik a műkedvelők, közöttük Vincent van Gogh Hálószobájának (The Bedroom) ecsetvonásait, Grant Wood Amerikai gótikáját (American Gothic) és George Seurat pointillista technikával készült, különleges optikai megoldással élő munkáit.

 

 

Szerzői jogi értelemben a digitális képek közkinccsé váltak e gesztus által, az intézet ugyanis a Creative Commons legmegengedőbb licensze, a CC Zero alatt töltötte fel őket a nyilvános adatbázisba. A CC0 az engedélykérés nélküli másolást, módosítást és terjesztést is megengedi. Jelenleg 53.438 darabot számlál az online nagy felbontású gyűjtemény, de az intézet elmondása szerint rendszeres időközönként bővülni is fog.

 

 

A Chicagoi Művészeti Intézet két évvel ezelőtt három dimenzióban is elérhetővé tette Vincent van Gogh hálószobáját. A szoba élethűen berendezett másában a látogatók aludhattak is.

 

Ti letöltitek valamelyiket?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: