Kaposváriak külföldön – Darázs József / Graz

2018. 10. 17., Szerda, 14:13

Kaposváriak külföldön – Darázs József / Graz

Cikksorozatunkban kaposvári származású, külföldön élő arcokat mutatunk be, így betekintést nyerhettek az életükbe, motivációikba. Ha te is döntés előtt állsz, hogy indulj/ne indulj, és ha igen, merre, talán segít neked ez a sorozat.

József egy 27 esztendős kaposvári fiatal, aki szakácsként végezte tanulmányait, majd itthon dolgozott néhány évet szakmájában. Ezek után döntött úgy, hogy szerencsét próbál külföldön is, jelenleg pedig már hosszabb ideje Grazban forgatja a serpenyőket, most épp a belváros szívében séf egy jól menő koktélbárban.

Miért döntöttél úgy, hogy külföldön fogsz élni?

Az igazság az, hogy én már általános iskolás koromban éreztem, hogy valószínűleg külföldön fogok dolgozni, hiszen már akkor feltűnő volt számomra, hogy a külföldön dolgozó emberek jobb életszínvonallal rendelkeznek, mint az átlag magyar emberek itthon. Adódott egy nem túl jó lehetőség, de mégis úgy döntöttem, hogy szerencsét próbálok, és azonnal igent mondtam, azóta is nagyrészt külföldön élek. 

Nyelvtudásod milyen volt mikor útnak indultál?

Mikor ez a kérdés felmerül, mindig csak a bátyám szavai jutnak eszembe: “Hat szóval a tarsolyomban mentem neki a nagyvilágnak!”. Nos nálam ez a szám csak három volt, viszont annál optimistább voltam!

Mi a véleményed az ottani magyarokról? 

Változó… Sajnos a magyar mentalitást sokan magukkal hozzák és sok negatív tapasztalatom van velük, de szerencsére sok olyan magyarral is megismerkedtem, akiket mára már a barátaimnak tudhatok.

Hogy vannak kint az árak? Mennyibe kerül például egy sör egy kenyér vagy egy hajvágás?

Nem túl nagy a különbség a hazai árakhoz képest, viszont mivel itt jóval magasabb az átlagkereset, nem zörgetem az aprót a zsebemben, hogy most akkor mégis hány sört vehetek. Ha számszerűsíteni akarsz akkor a sör nagyjából 1 euró körül mozog, a kenyér ennek a duplája míg ha sörényt nyíratok azért 13 eurót kérnek el. 

Mi volt a legfurcsább tapasztalatod a külföldi emberekkel kapcsolatban?

Rólam tudni kell, hogy igazán jól, és gyorsan alkalmazkodom így lehet, hogy vannak ilyenek apróságok de nekem nem igazán tűnnek fel. Bár azt kiemelném, hogy sokkal toleránsabbak és közvetlenebbek az emberek mint Magyarországon, és ez magyarként furcsa tapasztalat volt számomra. Furcsa, de mindenképp pozitív.

Mi a vezető hír most az ottani újságokban? 

Nem követem az itteni híreket, de ezzel így voltam otthon is, nem figyeltem mi történik a világban. És igen, titeket se olvastalak annak előtte, de ezen most megpróbálok változtatni jó? Legalábbis ezt a cikket biztos elolvasom majd magamról.

Mi hiányzik itthonról leginkább?

A mama ételei után kajtat egyfolytában a gyomrom, de a családom is hiányzik, a barátaimról nem is beszélve. Hiányoznak az őrült esték.

Mik azok a hiánycikkek, amelyekből feltankolsz itthon egy-egy kiutazás előtt?

Elég közel van Magyarország, így nem igazán pakolok össze sok mindent, bár az előbb említett mama főztjéből mindig viszek pár napra (hétre) elegendőt.

Bejöttek a számításaid külföldön?

Mondhatni elégedett vagyok, de természetesen még sok idő, mire igazán azt tudom mondani, hogy minden klappol, és minden a helyére került.

Hogy tervezed a jövőd?

Unom a külföldi életet, így inkább egy másik bolygóra, például a Marsra költözök. A viccet félretéve, gondolom a közeljövőre gondoltál, amiben nem szerepel Magyarország.

Mindenképp külföldön szeretnék maradni, hiszen sajnos mi, akik kint dolgozunk, nem vagyunk túl optimisták az otthoni szelekkel, változásokkal kapcsolatban, bár igaz, sose lehet tudni. Kihangsúlyoznám, hogy nem csak a pénzről van szó, hiszen tisztában vagyok vele, hogy otthon jelenleg mennyi szakácsot keresnek és mennyit fizetnek nekik, nekem inkább az emberek hozzáállása nem tetszik.

Mit üzensz Kaposvárra?

Szeretem Kaposvárt, és nagyon szívesen járok haza, és mivel nem is vagyok túl messze, elég gyakran megtehetem, így nem feledem el az otthoni arcokat. Sokaknak bejönnek a számításaik otthon is, így szerintem a város csak fejlődni fog a jövőben. Azt üzenem az ott élőknek, hogy értékeljék azt, hogy egy ilyen városban lakhatnak.

Rovatunk korábbi cikkeit ITT olvashatod!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: